Ce Este Coachingul Și Ce Nu Este?

15 septembrie 2022by Anca Al Kebsi0

Coachingul este acel domeniu al cărui moment a sosit. Și pentru că este în plină expansiune, se extinde în toate ariile de viață și de business. Apare asociat cu foarte multe alte roluri. Apar coachi nișati pe anumite segmente de piață. Devine astfel din ce în ce mai dificil să definim ce este coachingul și ce nu este.

Acest articol te va ajuta să înțelegi ce este coachingul și ce nu este, dar și cum te ajută. Fie că vrei să apelezi la coaching în calitate de client, fie că vrei să înveți coaching pentru tine, echipa ta sau performanța profesională, citește ce am pregătit pentru tine.

Coachingul este un domeniu recunoscut în România?

Da, în țara noastră coachingul are privilegiul de a fi recunoscut ca ocupație și încadrat în Clasificarea Ocupațiilor din România cu COR 242412. Ceea ce înseamnă că este recunoscut ca rol, job sub denumirea Specialist în Activitatea de Coaching, cu un standard ocupațional.

De aceea, persoanele care au absolvit o școală de coaching și dețin certificarea recunoscută ANC de la Ministerul Muncii pot lucra atât independent, cât și în organizații, ca și Life Coach, Business Coach sau Coach. Cursul durează 180 ore (între 4 și 6 luni) si necesită un total de 360 ore de teorie, practică și studiu individual. Dacă dorești să vezi ce conține un curs coaching, vezi aici.

Coachingul este și un rol sau funcție?

Da, există, conform studilor ICF, un număr mare de specialiști life coaching și business coaching în lume care lucrează independent. (link de studiu ICF) În același timp, există un număr mare de coachi care activează în organizații. În companii, un coach se poate angaja cu acest rol sau poate folosi abilitățile de coaching și în alt alt rol (exemplu Trainer, Team Leader, Manager, HR).

Așadar, coachingul este un domeniu, un mindset și un set de abilități ce pot fi folosite atât direct pentru rolul de coach, cât și pentru alte roluri, datorită principiilor sale extrem de actuale și utile.

Ce este coachingul?

Studiind a doua școală de coaching, m-am văzut în ipostaza de a da propria definiție de coaching, așa cum am înțeles-o eu, așa cum am practicat eu. O să scriu exact ce am notat.

Coachingul este un parteneriat, bazat pe relația de lucru dintre un coach și un coachee,  organizat și focusat pe obiective și pe un rezultat agreat. Include forme de învățare, reflectare și provocare a gândirii în direcția dezvoltării, conștientizării, performanței și creșterii. Implementarea schimbărilor pozitive și transformărilor pas cu pas se face prin aplicarea unei varietăți de instrumente și metode, prin întrebări deschise și reflectări, exerciții și resurse adecvate nevoii coachee-ului și contextului în care coachingul are loc.

Din perspectiva ICF, coachingul este un  „parteneriat cu Clienții într-un proces creativ și de stimulare a gândirii care îi inspiră să își maximizeze potențialul profesional și personal”. (https://coachingfederation.ro/codul-de-etica/)

Coachingul este „un dialog socratic între un facilitator și un participant (client) unde majoritatea intervențiilor (facilitatorului) sunt întrebări deschise, îndreptate către stimularea conștientizării și responsabilizării personale”. (Johnatan Passmore)

Ce nu este coachingul?

Coachingul nu este terapie. Confuzia cel mai des întâlnită cu domeniul terapiei apare atât în rândul clienților de coaching, dar și în cel al coachilor care trec peste principiile de lucru. Coachingul are fundamente în psihologie și folosește multe modele și teorii psihologice (behaviorism, cognitiv-comportamentalist, narativa, terapii axate pe soluții, interviu motivațional) dar nu intră în zona patologică, nu abordează psihanaliza și traumele. Coachingul este adresat persoanelor care vor să dezvolte, nu să trateze, este concentrat pe prezent și viitor și folosește trecutul pentru a înțelege.

Coachingul nu este training. Susține învățarea, dar nu oferă tehnici și soluții. Ca trainer și coach, pot spune că, dacă în training eu vin cu informații, idei și soluții noi și facilitez metode de a le folosi pentru participanții la traininguri, în coaching soluțiile sunt întotdeauna ale celor cu care lucrez. Iar învățarea se produce pe baza conștientizărilor din sesiuni, a zonelor pe care le identificăm ca necesare de dezvoltat, cu resursele clientului, cu spijinul meu. Un trainer are o structură și o agendă pentru subiect, un coach se va concentra întotdeauna pe agenda și subiectele clientului.

Coachingul nu este consultanță sau mentorat. În ambele situații, mentorul sau consultantul trebuie să aibă un know-how în domeniu, să facă o analiză și să ofere soluții din expertiza sa, sau idei din experiența sa. În coaching, coachul nu trebuie să fie expert în domeniul clientului. Tocmai mintea începătorului (cum îi spunem), tocmai lipsa prejudecăților activează curiozitatea și explorarea alături de client.

De unde tot felul de coachi?

Probabil ai observat lângă titlul de Coach alăturate și multe alte roluri, domenii. Ceea ce te derutează. Dacă un coach nu trebuie să știe domeniul clientului său, de unde Marketing Coach, Spiritual Coach, Leadership Coach, Social Media Coach, Tik Tok Coach, Business Coach, Executive Coah, Life Coach?

Nevoia de nișare a venit din două surse. Pe de o parte nevoia pieței de a înțelege în ce arii poate apela la un coach și pe de altă parte nevoia coachilor de a se adresa unei nișe clare de piața. În realitate, principiile de coaching sunt unice și pot fi folosite în toate ariile, doar fiind un simplu Coach.

Dar,pentru că în coaching, folosim cu ușurință sau preferință anumite modele și abordări, putem merge în direcția specializării sau a orientării.

Tipuri de coaching

ICF – International Coaching Federation recunoaște 6 tipuri de coaching

 https://icfhoustoncoaches.org/Types_of_Coaching

  1. Life Coaching
  2. Business Coaching
  3. Executive Coaching
  4. Career Coaching
  5. Leadership Coaching
  6. Internal Coaching

 

Rezultate din procesul de coaching

Sunt coach, iar din această perspectivă îți pot spune ce rezultate văd la clienții mei de coaching. Am fost și coachee și am beneficiat de proces extrem de mult, ajungând astăzi unde sunt datorită coachingului.

Pe de o parte, la clienții cu care lucrez observ mult mai multă claritate în obiectivele lor, în abordarea anumitelor zone din carieră,  în business și în viața lor. Privesc din alt unghi decât o făceau până să lucrăm. Apoi, încrederea în ei este un rezultat important. Spre exemplu, de curând în compania la care lucrează o clientă se fac externalizări, adică fiecare din ei devine un mic antreprenor. Dacă acum câteva luni o vedeam îngrijorată și nesigură de orice, acum văd cum are încredere că va face față procesului și chiar va performa, chiar și în fața unei schimbări majore.

Potențialul pe care nu-l văd clienții în ei, îl descoperim în sesiuni atunci când lucrăm cu puncte forte, resurse, valori. Capătă înțelegereempatie față de propria persoană și de ceilalți. O bună stăpânire a cine sunt și ce vor. Un drum mai clar în față.

Apoi, pentru că sunt omul acțiunii, se simte și în relația de coaching cu clienții mei. Totul se transformă în planuri și acțiuni implementate, evaluare și analiză. Nu este management, este ceea ce ei își doresc să facă.

Pentru mine, coachingul a reprezentat acel moment de schimbare în viață. Lucrând în coaching, am realizat cine sunt, ce vreau, care e identitatea mea și ce vreau să fac. Așa am creat Bright Goals, un  business de training și coaching și școală acreditată de formatori și coaching. Sub acest mod, pot oferi mai departe înzecit ce am primit din coaching.

Dacă înveți coaching și folosești abilitățile sale, vei învăța să colaborezi mai bine, să îi înțelegi pe ceilalți, înțelegând-te pe tine în primul rând, să creezi relații de calitate și să comunici eficient. Să urmărești obiective și să te organizezi, să ai o gândire mult mai flexibilă și să te cunoști pe tine și pe ceilalți din toate unghiurile – gândire, emoții, stare fizică și comportament.

 Cine poate face coaching?

Ca să clarificăm ce am menționat mai sus, este indicat ca un coach să aibă în primul rând o certificare ANC de coaching, pentru a putea lucra cu această funcție în companie sau lucra independent cu clienții săi, în mod formal sau oficial. Nu se întâmplă întotdeauna așa, pentru că există multiple variante de cursuri de coaching, care durează de la o zi la un an și unii coachi aleg varianta mai scurtă.

Doar că un curs acreditat îți oferă fundamentele și principii de lucru plus practica, astfel încât să se asigure că ai o bază de lucru și experiență cât să poți susține cu onoare domeniul. Cum le spun cursanților mei, în coaching lucrăm cu mintea oamenilor și nu ne jucăm. Ne asumăm întreaga responsabilitate, așa că trebuie să știm ce facem.  Așadar, un coach certificat lucrează conform unui standard ocupațional. Vezi aici ce conține un curs acreditat.

Cu ce coach să lucrez?

Dacă ești interesat să apelezi la un coach, te sfătuiesc să te interesezi înainte sau să întrebi despre certificare,  experiență sau orele de practică, fără rușine. În calitate de coachi, din principiu și etică oferim aceste informații, chiar de la prima întâlnire.

În coaching, studiul și practica se văd. Un coach ce a studiat o școală competentă, își cunoaște și potențialul și limitările, iar celălalt, care a făcut un curs de câteva zile, va lucra haotic și  va aborda subiecte care îl depășesc.

Este perfect în regulă să întrebi și de certificări și de practică. Și mai ales de rezultate. Noi oferim întotdeauna exemple clienților noștri atunci când le explicăm ce este și ce nu este coachingul, astfel încât să înțeleagă exact cum îi putem ajuta.

Cum pot să devin coach certificat?

Din punctul meu de vedere, o acreditare națională în coaching este necesară. Nu doar pentru fundamente și principii și ca start în practică, ci și ca să poți lucra legal în țara noastră cu acest rol. Pentru mine, acesta a fost începutul, iar apoi am mers treptat către alte certificări.

Dacă vrei să devii coach profesionist, cele 360 ore sau câteva luni nu ajung. Ci sunt partea de pornire. Începe apoi un proces de dezvoltare continuă bazat în primul rând pe practică de coaching. Trebuie să începi să lucrezi cu clienți sau coachee, pentru a observa ce îți iese și ce nu, pentru a explora ce faci bine și unde mai ai de lucrat. Apoi să alegi cu grijă următorul curs, următoarea specializare sau certificare.

Eu am ales câteva specializări, în funcție de ariile care m-au atras și am mers către Psihologia Pozitivă printr-un curs cu Martin Seligman, către coachingul axat pe soluții sau Solution Focused Coaching, către Interviul Motovațional a lui Rollnick și Miller, apoi. Am învățat și Terapia Narativă pentru a o folosi în coaching, Team Coaching și Resilience, independent, dar și alături de grupul de studiu din care fac parte. M-am înscris la a doua școală de coaching internațională și m-am înscris în Association for Coaching, organizație de coaching profesionist la fel de renumită ca ICF, unde sunt membru. În prezent studiez psihologia oficial, ca student, și pot să spune că în permanență învăț ceva nou.

Așadar, cei care spun că un coach face un curs și devine coach, nu i-au cunoscut pe cei profesioniști în domeniu.

În cursul pe care îl predau am pus cât mai mult din ceea ce am învățat, astfel încât să aduc o divesitate de tehnici și celor care devin coach să aibă un repertoriu vast la îndemână. Dar recomand studiu și după acest curs. Și atunci când studenții mei mă întreabă ce să mai învețe și de la cine, le recomand să meargă către cei care au creat tehnicile și metodele, adică către sursă.

În final, cred că ți-ai făcut o opinie despre ce este coachingul și ce nu este. Și cred că ai înțeles cum te poate ajuta, fie că vrei să apelezi la coaching pentru un obiectiv și să lucrezi cu un business coach sau life coach, fie că vrei să înveți coaching.

 

Dacă nu, te invit cu drag să îmi adresezi întrebări sau să mă provoci cu un alt subiect de coaching despre care vrei să citești în următorul articol.

 

Anca Al Kebsi,

Coach & Profesor de coaching, om pasionat de coaching și de oamenii care vor să se dezvolte!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://brightgoals.ro/wp-content/uploads/2022/08/logo-640x284.png

Schimbări pozitive și transformări

pas cu pas!


BLOG

Ce este coachingul profesionist?
4 septembrie 2024
Ce este coachingul profesionist?
Social Media vorbește despre coaching. Facebook, Instagram, LinkedIn abundă în pachete, idei și opinii despre coaching. E un subiect în trend…pe cât de popular, pe atât de speculat. Ce este coachingul profesionist și ce competențe are un coach profesionist? În calitate de coach profesionist certificat, am simțit des că misiunea mea este să aduc claritate...
A deveni coach
30 aprilie 2024
A deveni coach
De la a face coaching la a deveni coach sunt ceva pași. Fie că vrei să devii life coach sau business coach, fie că vrei să începi să folosești coaching în conversațiile cu echipa, în relațiile cu clienții tăi sau în business, coaching-ul este mai mult decât un curs pe care îl faci. Este mai...
Ce sunt emoțiile?
18 aprilie 2024
Ce sunt emoțiile?
Ce sunt emoțiile? Cum le înțelegem și cum le gestionăm? Deși se vorbește mult despre înțelegerea și gestionarea lor, iar vocabularul emoțiilor a crescut odată cu dezvoltarea personală, provocarea este mare. Să dăm  emoțiilor o definiție concretă, să putem descrie sursa, să știm exact cum se activează? Toate direcțiile arată că nu am învățat cum...

Copyright Bright Goals | Powered by smartblackberry.com & dorn.agency