Comunică Activ-Constructiv!

16 iulie 2021by Anca Al Kebsi0

Toți credem că suntem… și activi și constructivi!

Dacă în prima parte a materialului ți-am povestit despre cele 3 tehnici pentru comunicare – ascultarea activă, asertivitate și tehnica întrebărilor pentru a îmbunătăți procesul de comunicare în discuțiile care contează, azi am onoarea să îți vorbesc despre comunicarea activ – constructivă. Deși e destul de intuitiv la ce se referă – a fi activ și a comunica în scop constructiv, nu o folosim deloc atât de des pe cât credem noi.

Ne dorim să ne implicăm în conversații ce contează și ne dorim să fie obținem rezultate benefice, dar de multe ori discuțiile ajung să fie

  • Pasiv – Constructive
  • Pasiv- Distructive
  • Activ- Distructive

 

Un exemplu cu care sigur faci click

Să analizăm câteva discuții în echipă și să ne gândim cum am fost ultima dată când un coleg nou ne-a anunțat că a făcut un pas, că a reușit ceva ce pentru el e semnificativ, dar pentru tine e o normalitate.

Vizualizează discuția și bifează răspunsul tău real.

  • Colegul cel nou– Am reușit să termin raportul acela singur
  • Tu, pasiv-constructiv  – Bravo, foarte bine, continuă tot așa!
  • Tu, pasiv -distructiv – Aha, am înțeles.
  • Tu, activ-distructiv – Și? (big deal) E ceva normal, acum învață și să…

Te întrebi de ce prima nu e o reacție bună? Pentru că sincer, nu ești implicat în discuție și ceea ce vrei nu e să auzi mai multe despre cum a reușit, ci să scapi cât mai repede. Pasiv înseamnă că nu te implici prea mult și distructiv că neimplicarea ta arată și respingere, cum arată al doilea exemplu. Iar despre comunicarea activ-distructivă, deși e greu să recunoaștem, o folosim. Des. Dacă nu în mediul profesional (unde prea multe comunicări activ-distructive devin  plângeri la HR) atunci acasă sau uneori cu prietenii. Și despre aceasta știm de multe ori că nu ne-am dori să existe.

Comunicarea activ-constructivă înseamnă…

Să te implici cu adevărat în discuție, inclusiv să folosești cele 3 tehnici de care discutam anterior – să întrebi, să asculți și să fii asertiv. Activ presupune să fii interesat și să te implici, constructiv înseamnă ca în urma implicării rezultatul să fie pozitiv.

Dacă ne gândim la exemplu, de ce crezi că ar fi venit colegul să-ți spună că a reușit un raport, dacă pentru el nu era important să

  • Vezi că poate singur
  • Să-i confirmi reușita
  • Să-i arăți că-ți pasă
  • Să discutați despre asta ca și cum ar fi mare lucru?

Pentru că pentru el e! Și dacă te gândești că vreau să te invit să-l îmbraci în laude, nu. Nu despre asta e comunicarea activ – constructivă. E despre a te interesa și a cunoaște mai mult situația și a arăta că-ți pasă, astfel încât să identificați împreună ce a ajutat, ce funcționează, cum a abordat acest task și ce-l va ajuta pe viitor. Da, e doar un excel (să zicem) dar poți afla atâtea despre un om, pornind de la o astfel de discuție.

Dacă vrei să încerci, asta ar însemna ca pe mai departe să-l întrebi

  • Cum a procedat?
  • Ce crede că l-a ajutat să-l termine (la timp sau corect sau organizat)?
  • Ce tehnica a folosit pentru a fi la timp/organizat/corect?
  • Ce puncte forte a folosit în acest task?
  • Ce a învățat odată cu asta?
  • Cum l-ar ajuta acestea și pe viitor?
  • Ce va aplica la următoarele provocări?

 

Întrebări pentru tine!

Ca să te încurajez să încerci cât mai mult, poți răspunde la întrebările

  • Cum crezi că va arăta încrederea lui în sine?
  • Și mai departe (pentru că mă gândesc că ai privit sceptic propunerea de a pune atâtea întrebări pentru un simplu raport) cum crezi că vei lucra cu el pe viitor, atunci când aveți proiecte comune?
  • Și cum crezi că va reacționa în fața următoarelor provocări?
  • Cum crezi că vei putea să te bazezi pe el pe viitor?
  • Și cum ar putea arăta rezultatele voastre pe mai departe dacă alegi abordarea?

Și în sens invers, dacă  alegi celelalte variante de comunicare, care sunt urmările?

 

O să închei prin a te lăsa să răspunzi, pentru că știu că ai prins beneficiile. Te invit să testezi prin a înlocui pasiv-constructivul, pasiv-distructivul sau activ-distructivul din tine cu activ-constructivul cât de des poți, în cât mai multe situații, pentru rezultate cât mai bune. Acasă, la birou, între cei dragi și ori de câte ori contează!

 

Deși răspunsurile activ-constructive sunt o în general o  abordare pentru relația de cuplu sau life coaching, cred că se potrivesc perfect și în viața profesională. Iar dacă vrei să afli și mai multe, poți citi despre acest tip de comunicare sau poti vizualiza video

https://positivepsychology.com/active-constructive-communication/

https://www.youtube.com/watch?v=9f9fiNhXyuk

 

Dacă vrei să afli mai multe, scrie-mi aici ce-ai vrea să știi despre comunicare și îți răspund printr-un mail sau viitor articol! Îmi plac provocările și vreau să te ajut cu ceea ce contează pentru tine despre acest subiect!

Acest articol face parte din modulul de comunicare al  Academiei de Traineri Acreditați, unde învățăm despre cele mai bune metode prin a comunica! Dacă vrei să afli mai multe despre Academie, citește detaliile și vino alături de noi!

 

Cu pasiune pentru comunicarea de succes,

Anca Al Kebsi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://brightgoals.ro/wp-content/uploads/2022/08/logo-640x284.png

Schimbări pozitive și transformări

pas cu pas!


BLOG

Ce este coachingul profesionist?
4 septembrie 2024
Ce este coachingul profesionist?
Social Media vorbește despre coaching. Facebook, Instagram, LinkedIn abundă în pachete, idei și opinii despre coaching. E un subiect în trend…pe cât de popular, pe atât de speculat. Ce este coachingul profesionist și ce competențe are un coach profesionist? În calitate de coach profesionist certificat, am simțit des că misiunea mea este să aduc claritate...
A deveni coach
30 aprilie 2024
A deveni coach
De la a face coaching la a deveni coach sunt ceva pași. Fie că vrei să devii life coach sau business coach, fie că vrei să începi să folosești coaching în conversațiile cu echipa, în relațiile cu clienții tăi sau în business, coaching-ul este mai mult decât un curs pe care îl faci. Este mai...
Ce sunt emoțiile?
18 aprilie 2024
Ce sunt emoțiile?
Ce sunt emoțiile? Cum le înțelegem și cum le gestionăm? Deși se vorbește mult despre înțelegerea și gestionarea lor, iar vocabularul emoțiilor a crescut odată cu dezvoltarea personală, provocarea este mare. Să dăm  emoțiilor o definiție concretă, să putem descrie sursa, să știm exact cum se activează? Toate direcțiile arată că nu am învățat cum...

Copyright Bright Goals | Powered by smartblackberry.com & dorn.agency