Etapele Schimbării

23 august 2021by Anca Al Kebsi0

Am stat în ambivalență peste 2 ani până să pot să deschid un business și să renunț la stabilitatea statutului de angajat.  Câteva luni să renunț la a mânca prostii nemotivat. Și încă sunt în procesul de schimbare cu fumatul (faza de precontemplare), scrolarea pe pagini de socializare sau sportul și cititul care să înlocuiască serialele.

De ce vorbim despre schimbare?

Schimbarea este unul din cele mai grele procese prin care trecem. Este dificilă și atunci când intenția vine din partea ta, dar mai ales atunci când vine ca rezultat forțat de context.

De la cele mai mici lucruri pe care trebuie să le schimbi până la cele mai mari schimbări de traiectorie în viață, o schimbare cere mult efort, flexibilitate și rezistență. Una din dificultăți vine din faptul că trebuie să adaptaptez mintea, obișnuită cu lucuri care-i aduceau confort și sentiment de siguranță, la noile valori, dorințe sau la un context.

 

Ceea ce se formează ușor se deformează greu. Ceea ce ai construit natural în minte ca ok și normal se deconstuiește greu, prin procese de analiză, critică, pulseuri de revenire și efort.  E ca și cum vrei să-i iei minții lucurile care îi plac și îi aduc stare de bine, dar ție nu ți se mai potrivesc. Iar aici intervine conflictul.

Spre exemplu…

Pentru a înțelege exact, să ne gândim la un obicei pe care am vrea să-l shimbăm la un moment dat, cum ar fi mâncatul seara la film (sau ronțăitul). Să spunem că ai început să mânânci la film din când în când, pentru starea de bine,  pentru că era o activitate cu cei dragi, etc. A fost amuzant, cumva ca în sala de cinema, apoi a început să devină un obicei. Apoi ați început să gătiți pentru a vă uita la TV în timp ce mâncați. Sau să faceți aprovizionarea de pungi de snacksuri. Sau să comandați.

La un moment dat nici nu puteai să dai play  dacă punga nu era deschisă sau farfuria gata.

Iar în prezent, din cauza acestui obicei, ai câteva kilograme în plus, un obicei nou, de care începi să fii nemulțumit și care nici măcar nu e în acord cu valorile tale. Poate ești o fire sportivă sau atentă la dietă și te întebi cum ai ajuns aici.

Crearea unui obicei nu implică întotdeauna intenționalitate, dar renunțarea da.

Procesul de a crea un obicei nu a fost instant, dar a fost mai natural decât eliminarea.

 

Poate nu este, nu a fost sau nu va fi cazul tău. Dar dacă pui orice alt lucru vrei să schimbi pe această axă, vei vedea că lucurile au decurs la fel și cu alte obiceiuri care îți displac– poate fumatul, poate activitatea actuală, poate o parte a  ta sau o reacție pe care o ai la un anumit moment s-au format la fel.

Un lucru apare și se integrează în obiceiurile noastre ușor, treptat, până devine normalitate, formând pentru creier o hartă care îi aduce starea de siguranță, de confort, de bine. Doar că în vârf, alături de normalitate și comoditate apare și conflictul. Ceva nu se potrivește – cu valorile tale, cu ale celorlați, cu mediul personal sau profesional.

Dacă ești o persoană care ține la cum arată sau la ce mânâncă, va apărea conflictul. Dacă cineva îți va spune că te-ai îngrășat, va apărea conflictul. Dacă nu te-a încăput o haină mai veche, sau dacă vezi o fotografie cu tine în formula anterioară, acela e momentul.

Etapele schimbării

Prochaska & DiClemente (1982) – Modelul transteoretic al schimbării

Am fost deosebit de impresionată de acest model, găsindu-l potrivit pentru cam orice tip de schimbare. Și am pus pe schemă schimbări mari și mici, decizii importante sau mai puțin, toate par că prind sens. Să continuăm exemplul, aplicându-l pe modelul celor doi cercetători.

Conștientizarea care vine la pachet cu nevoia de a schimba ceva se numește Contemplare. Până aici, știai că nu va fi ceva în regulă ronțăind seara la film, dar era mai importantă starea de bine. Aceea era faza Precontemplării.

Când decizi să faci ceva să ajungi înapoi la punctul 0, analizezi opțiunile, te gândești de ce ai avea nevoie și decizi să alegi un plan – încep de luni – este faza de Preparare.

Arunci toate pungile si posibilele tentatii, cumperi legume, faci meniul sau renunti sa mai asociezi filmul cu mancarea, iar aceasta este faza de Acțiune.

Și reușești să faci față tentațiilor, deși ți-ar plăcea iar cei de acasă pregătesc o pungă de popcorn la următorul serial, miroase, dar tu ești mai determinat să te ții de plan decât să faci față unei tentații, ceea ce înseamnă Menținere.

Iar uneori, mai bagi mâna în pungă și înfuleci tot, apoi termini punga și te uiți vinovat la ea și constați că ai ajuns în etapa de Recidivă.

Tu în ce etapă te regăsești?

 

Pentru tine!

După modelul lui Prochaska și Di clemente, am creat un exercițiu de coaching care să te ajute să identifici cum arată situația actuală, cum ar trebui să arate și cum ajungi acolo. Întotdeauna, înainte de a intra în centrul obiectivelor, creăm o imagine de ansamblu pentru a stabili în ce punct ne poziționăm.

 

Așadar, ai decis că nu ești mulțumit de stadiul actual și ai pornit către schimbare. Pentru a identifica situația actuală, răspunde la întrebările de mai jos

  1. Pe ce treaptă te afli acum?
  2. Ce te-a suit până aici?
  3. Ce te-a motivat să urci?
  4. Ce a adus nevoia/dorința de schimbare?
  5. Ce s-a întamplat în etapele anterioare?
  6. Ce a fost cel mai greu să faci?
  7. Cum ai trecut peste această dificultate?
  8. Cum arată perspectiva schimbării de pe treapta ta?
  9. Ce se poate întâmpla mai jos? Ce se poate întâmpla mai sus?

 

Dacă ai reușit să ai câteva idei utile, m-aș bucura să aud de la tine! Dacă ți-au fost utile, îți pot trimite și restul exercițiului pentru a putea face un plan al schimbării bine pus la punct.

Just let me know!

Treci printr-o schimbare de impact mai mare decât renunțarea la covrigei? Îți voi oferi tot ajutorul meu și un discount de 20% la pachetul de  sesiuni 1:1 Change Management.

Again, just let me know! Click aici!

 

Pentru ca schimbarea pe care o amâni să nu te mai coste!

Pentru schimbările pozitive de care ai nevoie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://brightgoals.ro/wp-content/uploads/2022/08/logo-640x284.png

Schimbări pozitive și transformări

pas cu pas!


BLOG

Ce este coachingul profesionist?
4 septembrie 2024
Ce este coachingul profesionist?
Social Media vorbește despre coaching. Facebook, Instagram, LinkedIn abundă în pachete, idei și opinii despre coaching. E un subiect în trend…pe cât de popular, pe atât de speculat. Ce este coachingul profesionist și ce competențe are un coach profesionist? În calitate de coach profesionist certificat, am simțit des că misiunea mea este să aduc claritate...
A deveni coach
30 aprilie 2024
A deveni coach
De la a face coaching la a deveni coach sunt ceva pași. Fie că vrei să devii life coach sau business coach, fie că vrei să începi să folosești coaching în conversațiile cu echipa, în relațiile cu clienții tăi sau în business, coaching-ul este mai mult decât un curs pe care îl faci. Este mai...
Ce sunt emoțiile?
18 aprilie 2024
Ce sunt emoțiile?
Ce sunt emoțiile? Cum le înțelegem și cum le gestionăm? Deși se vorbește mult despre înțelegerea și gestionarea lor, iar vocabularul emoțiilor a crescut odată cu dezvoltarea personală, provocarea este mare. Să dăm  emoțiilor o definiție concretă, să putem descrie sursa, să știm exact cum se activează? Toate direcțiile arată că nu am învățat cum...

Copyright Bright Goals | Powered by smartblackberry.com & dorn.agency