Aproape în orice moment avem dorințe. Uneori, ele se transformă în obiective. Și mai rar, în planuri. Mai târziu, o parte din ele, în reușite. De multe ori când ne gândim la un obiectiv ne gândim direct la reușită și la unde ar trebui să ajungem, adică la B. Obiectivul devine posibil sau imposibil atunci când conștientizăm unde suntem – adică la A și distanța dintre ele. Iar reușita depinde de variabile și de pași – adică de A1, A2, A3…
Drumul de la A la B
Dacă crezi că poți sări de la A la B, ai făcut prima eroare. Da, primul pas pentru un obiectiv ar fi să vizualizezi B-ul, să te gândești ce beneficii ți-ar aduce dacă ai fi deja acolo, ce vei câștiga, cum te vei simți. Așa poți face o evaluare, poți vedea dacă merită.
Dar pentru a porni la drum, trebuie să știi în ce punct te afli. Cum arată A-ul tău acum? Ce deții deja? Ce-ți mai trebuie? Succesul ține de evaluarea situației actuale în cel mai realist mod.
De ce reușita ține de mai mulți pași? Pentru că nu am întâlnit obiectiv ambițios pentru care să nu fie nevoie să faci nimic…Evoluția necesită schimbare, învățare, susținere, o rețea socială care să fie alături de tine și…Să nu uităm de un plan și de acțiuni. Planificarea asigură eficiența. Acțiunea este mișcarea.
De la A la B în echipă
„Fac singur” nu e o opțiune, mai ales dacă obiectivul ține de sfera profesională. Dacă B-ul a prins contur pentru tine, asigură-te că și echipa câștigă din atingerea acestui obiectiv. Mai mult, putem spune că atunci când ai „costumul” de Leader, B-ul trebuie să fie în primul rând perspectiva de evoluție a echipei, mai degrabă decât o viziune proprie.
Obiectivele proprii vs obiective impuse
De câte ori ai reușit ceva pentru că ți s-a spus că e obligatoriu și de câte ori pentru că tu ți-ai dorit? Da, în prima situație intervine presiunea și teama de eșec, în a doua dorința de a depăși orice presiune. Ce crezi, în care din situații e mai posibil să se întâmple lucrurile?
Din păcate, avem obiective impuse oriunde am lucra și orice am face. Dar să fii mai presus decât ce ți se cere sau impune, doar pentru că așa vrei tu, aceasta este cheia maiestriei și se numește performanță!
Așadar, vrei o echipă performantă? Provoac-o să-și propună obiective! Mai presus de cele impuse. Susține-o să-și găsească pașii de la A la B! Fii acolo și pentru A1, A2, A3…!
Vrei să fii un leader mai bun? Cauți metode de a-ți motiva echipa? Privește B-ul prin ochii ei, pornește cu ea la drum și nu te aștepta la salturi. Mai degrabă, valorifică fiecare pas ca pe o evoluție.
Sau, cum a spus Neil Amstrong, ,,Un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire”!