Pentru tine! Am scris acest material din dorința de a-i ajuta pe cei care au sau își doresc rolul de Formator. Pentru facilitatori, cei care vor să afle care este cea mai eficientă, profesionistă și inspirată metodă de a-i învăța pe ceilalți ceea ce știu. Dar și pentru cei care nu știu încă ce să facă, dacă trainingul este pentru ei. Pentru cei care știu ce, dar nu și cum. Și pentru cei ce știu cum, dar nu și când. M-am gândit să vă povestesc ce m-a ajutat, dar și ce m-a împiedicat să ajung mai repede la succes.
Dacă face click cu tine, poți da și tu click la rândul tău și face primii pași alături de mine în Academia de Traineri Acreditați!
Iată 5 credințe sau bariere ce m-au încetinit în drumul meu spre success (și peste care te ajut să treci)
Bariera 1 – Nu știu dacă vreau să fiu Trainer!
Nici eu nu am știut. Sincer, am mers natural spre acest rol și, datorită persoanei care a văzut acest potențial în mine, care mi-a dat libertatea să conturez postul așa cum am crezut eu că este bine (acum 12 ani nu aveam acces la multe modele și nu exista un predecesor în firmă), am ajuns să realizez atât de multe lucruri. Am avut parte de multă încredere și susținere și cei din echipă au fost încântați de aportul meu în munca lor. Așa mi-am dat seama că fac bine lucrurile și că sunt pricepută la asta.
Cum îți poți da tu seama? Dacă ai tendința de a ajuta, de a susține, te îndrepți mai mult spre ceilalți și nu vrei ca doar tu să faci lucrurile bine. Dacă crezi că făcând tu bine – în primul rând – și învățându-i și pe ceilalți cum să facă, ajuți la o echipă mai bună, la o companie mai performantă, la un mediu social mai bun și chiar mai departe, ai potențial de trainer.
Știi că vrei să fii? Atunci te aștept în Academia de Traineri Acreditați!
Credința 2 – Nu mă pricep la speech-uri, prezentări, metode de învățare
Credința limitativă că trebuie să fii din start expert în tehnici de învățare, prezentări sau vorbit în public te poate da ani lumină înapoi. Eu am ținut primul curs de Comunicare în companie și îmi amintesc că a fost praf comparând cu standardele de acum. Dar trainingul nu este doar despre prezentări, speech, power point. Sunt importante. Cu siguranță că oamenii cu care am lucrat îți vor povesti de cursurile mele, dar mai mult despre ce au învățat de la mine și le-a folosit în practică și de momentele în care i-am provocat să reușească mai mult. Trainingul este despre a facilita dezvoltarea, a susține învățarea și despre a impulsiona aceste lucruri prin cele mai bune metode.
Pe lângă asta, obiectivul meu este să te ajut ca în Academia de Traineri Acreditați! să înveți într-un singur curs tot ce pentru mine a durat ani
Credința 3 – Nu sunt încă un expert, mai durează
“Oamenii învață învățând pe alții.” Seneca. Cu siguranță trebuie să știi despre… peste medie. Dar ceea ce face cu adevărat diferența este procesul de dezvoltare continuă. Eu nu știu atâtea lucruri pentru că m-am pregătit dinainte să devin trainer, eu știu atâtea lucruri pentru că oamenii m-au provocat să fiu mai bună. Îmi doream să găsesc cele mai bune metode de a-i susține, să fiu mereu pregătită, să aduc mereu ceva nou. Dorința de a fi mâine un formator mai bun ca ieri mă provoca să vreau să știu, să învăț mai mult! Deci a nu te opri din procesul de dezvoltare te face mai bun!
Dacă încă ai temeri în ceea ce privește expertiza ta pe domeniul pe care vrei să îl prezinți, nu aștepta să devii, ca apoi să faci pașii spre a fi trainer. O să vezi ce natural e procesul învățării odată ce te afli în suportul său, în Academia de Traineri Acreditați!
Bariera 4 – Nu-mi trebuie certificare
Nici tu nu crezi că ai nevoie de o certificare. Nici eu nu am crezut, timp de 10 ani. Până într-un moment, când mi-am dat seama că poate vreau. Că nu ajunge încadrarea în muncă și diplomele interne ca dovadă a experienței mele. Că vreau să știu ce pot și față de alți traineri, din alte companii. Că poate vreau să văd și cum e procesul reglementat, nu doar dintr-un singur unghi. Că poate vreau să fac un pas pe următoarea treaptă, fără să știu care va fi acela.
Dacă următoarea treaptă e un nou job în domeniul Learning and Development, Training, People Development (sau miile de alte denumiri noi) ce este despre oameni, multe companii cer ca preferință acreditarea de Formator la recrutare. În plus, la un moment dat poți vrea să ții cursuri pe cont propriu, să colaborezi cu firme care organizează traininguri, sau să-ți deschizi propria companie în domeniu.
Dacă e ceva ce regret sunt doar anii, despre care nu pot spune că sunt pierduți pentru că au fost frumoși, dar în care nu am văzut mai repede ce vreau. Iubeam ceea ce fac, eram sigură că asta e menirea mea. Dar mi-ar fi plăcut să deschid Bright Goals mai repede.
Tu poți mai repede, te aștept în Academia de Traineri Acreditați!
Bariera 5 Mi-e frică să schimb
Asta a fost una din cele mai mari temeri ale mele, schimbarea. Știam atât de multe, am avut un întreg departament de training, am format traineri de succes, aveam confirmări că fac lucruri minunate, un feedback foarte bun și un nume de profesionist care a dezvoltat echipe întregi, a creat programe de impact, toată lumea îmi spunea că am cu ce. Eu aveam panică. De a merge mai departe. De a merge pe cont propriu. De a face ce-mi place, lucrul în care cred cel mai mult, la nivelul și profesionalismul pe care mi-l doresc. Și eu nu puteam face niciun pas. Aveam blocaj și eram grav în ambivalență.
La ce mă uit acum, după ce am făcut pasul? La tot ce creez pentru a ajuta oamenii, la libertate, la ideile wow care îmi vin și pe care le pot implementa fără teamă. La faptul că nu numai vreau să-mi fac eu treaba bine, îmi doresc ca trainerii cu care lucrez să fie oameni de impact pentru cei pe care-i vor învăța.
La un mediu al dezvoltării și educațional de calitate la care aspir. La oameni care să reușească să atingă obiective mărețe, iar noi să fim mândri că au lucrat cu noi. La orice pot face să susțin oamenii și nimic nu mi se mai pare imposibil.
Totul pare un obiectiv strălucitor!
Dacă sună strălucitor și pentru tine, te aștept în Academia de Traineri Acreditați!
În final, dragă trainer, îți spun ce înseamnă împlinirea în training. Atunci când înveți pe cineva, creezi un pod între el, cel care este acum și persoana care va deveni! Cea mai bună oglindă a muncii, implicării și pasiunii pe care le depui sunt rezultatele sale. Când creezi un program de calitate, urci un pas. Iar când reușești să transmiți tot ce ti-ai propus, ai urcat încă unul. Dar nu există mândire și recunoștință mai mare decât atunci cel cu care ai lucrat reușește și a crescut, cu ajutorul implicării tale! Aceasta este împlinirea!
Cu drag,
Anca Al Kebsi (alături de care vei contribui la dezvoltarea oamenilor)
Material dedicat Academiei de Traineri Acreditați!