Social Media vorbește despre coaching. Facebook, Instagram, LinkedIn abundă în pachete, idei și opinii despre coaching. E un subiect în trend…pe cât de popular, pe atât de speculat. Ce este coachingul profesionist și ce competențe are un coach profesionist?

În calitate de coach profesionist certificat, am simțit des că misiunea mea este să aduc claritate în piață. Multe din postările mele fac educație și explică definiția coachigului, beneficiile, ce înseamnă să devii Life Coach sau Business Coach.

Pentru cei care își doresc să afle ce este cu adevărat coachingul și ce îl face profesionist, acest articol sper să aducă un plus de valoare în educare, înțelegere, și poate în a urma drumul frumos de a deveni coach sau oportunitea plină de beneficii de a apela la un coach.

Coachingul poate schimba lumea în bine

Este o declarație plină de entuziasm și pasiune aici. Cu tot avântul, te întrebi sceptic cum poate schimba lumea în bine un rol, un domeniu, un serviciu? Îmi asum ce scriu, după o experiență de 20 ani de lucru cu oamenii, 15 ani experiență în training și coaching, cu sute de ore de practică și aproape 100 de studenți absolvenți  la cursul de coaching la Școala Bright.

În primul rând, coachingul nu este doar un rol, doar un domeniu sau doar un serviciu. Este un mod de a fi și a gândi.

Schimbările pozitive pe care oamenii le fac în timpul parteneriatului de coaching sau al cursului sunt semnificative și au impact asupra lor, individual, asupra membrilor familei, asupra echipelor cu care lucrează și a organizațiilor.

Om cu om, persoană cu persoană, perspectivele se schimbă, starea de bine se schimbă. Poziționarea asertivă crește, crește nivelul de înțelegere și de încredere. În relație cu sine, persoana se repoziționează la un nivel mai mare de acceptare de sine și o viziune mai clară asupra sensului său, asupra direcției, punctelor sale forte și a modului în care interacționează cu lumea din jur. În relație cu ceilalți, înțelege perspective și personalități diferite, are o abordare mai amplă asupra cuvântului „împreună” și știe cum să creeze mult mai bine parteneriate bazate pe suport, colaborare, autonomie, self and team leadership.

 

Rezultate concrete în coaching

În rezultate, schimbările se văd de la acțiuni mici la transformări majore. Clienții și cursanții fac lucruri la care înainte sperau. Aplică pentru acel nou rol, creează programe de coaching pentru echipă, au acea discuție cu managerul sau vin cu idei revoluționare curajoase, care susțin organizația. Sunt și schimbări mai ample precum: devin antreprenori, fac ce au visat o viață, merg pe cont propriu în business. Sau schimbă cariera ori organizația, se angajează într-un rol de susținere a oamenilor. Sau, pe plan personal, au o abordare mai bună a discuțiilor cu adolescenții și familia, conduc după ce le-a fost teamă de idee, găsesc un echilibru mai bun în viață, prețuiesc mai bine timpul propriu și pe sine.

Toate aceste rezultate nu se văd doar la nivel individual. Ci au un impact pozitiv în viața celor din jur. Pentru că suntem ființe bio-psiho-sociale, schimbarea pozitivă se multiplică. Așa poate coachingul să schimbe lumea în mai bine. Om cu om, echipă cu echipă, organizație cu organizație.

 

Ce este coachingul profesionist

Am vorbit despre schimbări și rezultate, dar nu și despre ce este coachingul. Am ales cele două subiecte pentru că schimbările și rezultatele sunt o parte din definiția coachingului.

Coachingul este un parteneriat între un coach și un client (sau o echipă) care are ca obiectiv schimbările pozitive și transformările pas cu pas. Folosește competențe de comunicare, colaborare și suport, instrumente precum întrebări deschise, dialog socratic și reflectări. Parteneriatul de coaching are la bază relația de colaborare între coach și coachee, urmărește evoluția cognitivă, emoțională și comportamentală și se finalizează prin obținerea rezultatului măsurabil, agreat și urmărit pe întreg parcursul.

Așadar, nu avem loc pentru dualism în definiția coachingului. Nu-i dubiu, nu este a fi sau a nu fi, nu avem loc de speculații.

Avem un obiectiv clar – agreat de la început- la care clientul împreună cu coach-ul său lucrează. Avem schimbări etapizate, realizate prin acțiuni concrete, avem rezultate măsurate intermediar și la final.

Avem o definiție clară și moduri de a măsura eficiența coachingului. Am scris aici mai multe definiții pentru ce este coachingul și ce nu este și cum să ne ferim de înțelegerea greșită a domeniului.

 

Când ai parte de coaching profesionist

Coachingul este profesionist dacă în primul rând cel care oferă serviciile se comportă în acest mod, abordează responsabil clientul, obiectivele sale și principiile de comportament și etică. Dacă întregul parteneriat se desfășoară la cel mai înalt nivel calitativ, asumat și serios de lucru.

Un coach profesionist are baze solide de înțelegere și de aplicare a competențelor de coaching. Cele pe care le înveți la început, la cursul de coaching, dar pe care le practici cu rigurozitate cu fiecare client.

Un coach profesionist aplică normele de etică pe tot parcursul practicii sale, client cu client. Mai mult, un coach profesionist știe să-și susțină clientul să ajungă la rezultatele de care vorbeam mai sus, nu doar prin tehnici și instrumente, cât mai ales prin propriul mod de a fi.

Dar nu în ultimul rând, un coach profesionist lucrează cu persoana, nu doar cu situația. Reușește să facă coaching cu cine este clientul, să folosească bine prezența si raportul, înțelegând într-o manieră amplă și integrativă cine este omul din fața sa. Înțelege ce îl provoacă, ce-i face bine. Reușește să susțină clientul să evolueze în modul de a se privi pe sine, de a percepe lumea și contextul, de a găsi sensul în prezent și scopul pentru viitor. Clientul are parte de o transformare profundă din interior către exterior, la nivelul minții și al modului de gândire, la nivel emoțional și al modului de înțelegere și gestionare, la nivel comportamental, schimbând acțiunile din jurul problemei cu cele centrate pe soluție.

 

Cum devii un coach profesionist

Primul pas este prin a învăța ce trebuie, de unde trebuie. În acest pas îți pui bazele, iar ele trebuie să fie solide cât să susțină evoluția ta în coachingul profesionist. Urmează un curs acreditat, ia-ți o certificare. Sunt multe cursuri și specializări în coaching. Dar cum te înveți la început, ce principii îți asumi, ce reguli de lucru îți faci, așa vei lucra și pe viitor. Nu degeaba avem 360 ore la cursul de coaching ce includ teorie, practică, studiu individual și auto-reflectare. Ai nevoie să înveți bine ce vei face pe viitor.

Apoi, după ce ai pus fundamentele, practică. Practică și practică până ce îți cunoști punctele forte și minusurile, până ce observi ce merge și ce nu, până ce ai parte de claritate despre cine ești, tu în calitate de coach și poți descrie cum faci coaching.

Drumul de specializare continuă, pentru că ai văzut unde te descurci, cu ce obiective poți lucra facil, cu ce tipologie de clienți. Mergi către un program, o comunitate, o direcție care să susțină această evoluție. Urmează programe de Mentor-Coaching și supervizare, ce te vor susține să crești valoarea practicii tale.

Eu am ales  School of Positive Transformation și abordarea sa integrativă, Psihologia Pozitivă cu Martin Seligman, Interviul Motivațional și Cognitive Behavioral Coaching. Am intrat în organizațiile internaționale de coaching Association for Coaching (AC) și International Coaching Federation (ICF). Am făcut următorul pas către Professional Certified Coach. Iar drumul de evoluție nu s-a oprit nici acum, pentru că este un proces continuu. Am scris acest articol despre evoluția mea în coaching și despre cum devii un coach.

Nu știu exact în ce moment poți spune “gata, sunt profesionist”. Cred că îți vei da seama pe parcurs în funcție de autoevaluare, feedbackul și rezultatele clienților, încrederea în tine, impactul aspura celorlalți.

Cum apelez la un coach profesionist

Pentru client este și mai provocator să-și dea seama când cel cu care vrea să lucreze practică la un nivel profesionist. Există temeri de tip „oare mă va ajuta, oare e persoana potrivită?”. De aceea în coaching oferim sesiunea de explorare sau sesiunea de setare a cadrului ( denumită și Discover Session, Exploring Session, Charming Session)

Dacă vrei să apelezi la coaching, în această întâlnire ai posibilitatea să adresezi întrebări. Ele îți vor răspunde astfel încât să alegi coah-ul potrivit – ce tip de calificări are, cu ce obiective a mai lucrat, ce rezultate a obținut, care sunt valorile sale, în ce crede, cărei organizații se afiliază sau care este modul său de lucru.

Nu este un mister. Coach-ul din fața ta ar trebui să poată să-ți ofere aceste informații într-un mod clar, transparent, asumat, profesionist.

 

Un coach profesionist nu este un Guru sau un magician

Un coach profesionist nu o să-ți promită niciodată un milion de euro sau zeci, o rețetă de succes, o afacere profitabilă de la zero, o relație nouă în trei luni, o mărire de salariu, un post nou vizat.

Nu poate și nu ar trebui, pentru că nu îți cunoaște încă obiectivele și realitatea. Nu va lucra în locul tău la toate acestea. Știe că nicio rețetă nu funcționează pentru toată lumea. Are încredere în capacitatea ta de a găsi soluții și a le implementa. Știe că oamenii implementează schimbări într-un ritm diferit, cu resurse diferite.

În schimb, va crede în obiectivele tale și vei avea un aliat în a le obține, chiar și când ele sunt de tipul un milion de euro, o afacere profitabilă, o relație nouă.

Un coach nu-ți va spune cum să fii și când să fii pentru că noi credem în individualitatea persoanei, în autoactualizarea celui cu care lucrăm și îi lăsăm libertatea de a deveni cine își dorește să devină.

Și în final, un coach profesionist nu îți va fi și terapeut, trainer, mentor, consultant, prieten. Relația de coaching este de succes atunci când facilităm rezultatele prin coaching, îndrumând clientul să apleleze și la alte specializări când are nevoie.

 

Sunt mândră că sunt Coach

Lumea coachingului este a acelora care practică într-un mod profesionist. Sunt mândră să fiu printre cei care aderă la principii și valori solide în coaching, aduc educație și conștientizare în piață și participă la formarea solidă a specialiștilor în coaching. Contibuția mea este resimțită când studenții mei finalizează cursul cu aceste principii, valori și competențe bine asumate. Știu că așa, particip activ la o lume mai bună, a coachingului profesionist.

Așa putem aduce împreună o schimbare în lume. Creând un mediu potrivit în care oamenii să se dezvolte, să-și descopere adevăratul potențial, să facă schimbările semnificative, să aibă relații mai bune, să impacteze pozitiv mediul și societatea.

Și nu, nu este o declarație ambițioasă. În comunitatea noastră #bright facem asta lucrând cu oamenii, învățând și evoluând în permanență.

 

Cu pasiune pentru oamenii care se dezvoltă,

Anca Al Kebsi

Fondator Școala Bright Goals

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *