De la a face coaching la a deveni coach sunt ceva pași. Fie că vrei să devii life coach sau business coach, fie că vrei să începi să folosești coaching în conversațiile cu echipa, în relațiile cu clienții tăi sau în business, coaching-ul este mai mult decât un curs pe care îl faci. Este mai mult decât un instrument, un model de lucru, un rol sau un domeniu. În același timp, coaching-ul este exact ce vrei tu să fie, adică îți poate folosi la ce vrei tu să îți folosească.
Acest articol are un dublu obiectiv. Dacă te gândești să devii coach, te va ajuta să înțelegi cum a fost drumul meu către Professional Certified Coach. Dacă dezbați subiectul, ești pro-coaching, sau contra, te va ajuta cu clarificări despre domeniu, cu demitizarea unor idei populare și cu a răspunde unor întrebări. În final, scopul suprem este să susțin și să contribui semnificativ la imaginea coaching-ului în România, prin informații de calitate și educație. Astfel, oamenii primesc susținere profesionistă iar specialiștii în coaching mențin o piața profesionistă.
Prima întâlnire cu coaching-ul
Eram la un curs pentru manageri și învățam să ținem ședințe mai de impact. Se întâmpla prin 2015 și întâlneam, pentru prima dată, modelele GROW și STAR. Am folosit ce am învățat cu echipa, adică setarea obiectivelor și susținerea soluțiilor venite de la ei. Am simțit diferența, parcă nu mai făceam același push, întrebând „La ce te-ai gândit?”. În acel moment am rămas la atât.
Dacă și tu ai cochetat cu o tehnică-două, ai fost la un curs de câteva zile sau ai învățat pe scurt câteva tehnici, trebuie să știi că acesta nu este coaching. Este doar un instrument sau o tehnică. Coaching-ul este mult mai ofertant, concentrat pe profunzimea persoanei și capabil să îți ofere discuții și soluții mult mai mărețe.
În training, coaching-ul mi-a oferit perspectiva unor altfel de discuții. În loc să vin cu informațiile si să le împing înspre participanți, am plecat de la obiective, nevoi și realitate și am susținut implementarea soluțiilor venite de la oameni. Trainingul a căpătat un impact mult mai mare. Rezultatele mult mai vizibile. Iar cariera mea de Training Manager a căpătat altă expertiză.
Primul pas în a deveni coach
În 2020 am fost, ca și tine, într-o analiză de sens. Nu spun criză, dar așa mă simțeam de ceva timp. Mai târziu am învățat că această stare se numește ambivalență și este specifică etapei de contemplare – când vrei să faci ceva, dar…Nu știam ce, nu știam unde, nu știam încotro. Închiși în casă, am avut mai mult timp să ne uităm în interior. Iubeam oamenii, iubeam dezvoltarea și iubeam să văd cele două se întâlnesc și schimbă vieți, cariere, traiectorii. Dar undeva mocnea ideea de următorul pas. Nu reușeam să-l văd.
Probabil ai trecut și tu prin zona de ceață. Nu este plăcut, mai ales emoțional. Este cu multă indecizie, ruminare, așteptare, frustrare. Până când decizi să faci primul pas. Să apeși primul buton, să te interesezi despre, să visezi cum ar fi și să proiectezi mai departe. Norocul este să ai oamenii potriviți alături, care să îți dea un imbold. Așa am apăsat eu butonul Înscrie-te la primul Curs de Coaching Acreditat.
Pentru cei cu care lucrez acum, decizia de a face primul pas este de multe ori diferența. Atunci când iau decizia să participe la curs, o mare parte din emoții dispar, se angrenează cu energie și motivație. Și ce frumoase sunt începuturile!
Primul Curs de Coaching Acreditat
În toiul verii, în pragul pregătirilor de nuntă, în mijlocul pandemiei, eu eram la curs. Și nu oricum, ci trup și suflet. În timpul săptămânii lucram, în weekend învățam, în pauze citeam. A fost una din cele mai intense perioade, cu tot cu anxietatea restricțiilor și a indeciziei, a fost momentul zero al unei schimbări fundamentale. Atunci am spus pentru prima dată „eu vreau să deschid un business în training și coaching” și am știut că vreau să ofer oamenilor ce știu eu mai bine, într-un spațiu liber, care să le ofere șansa să se dezvolte așa cum sunt ei.
Primul curs de coaching are semnificație enormă. Este despre cum înveți să mergi. Fundamentele și principiile pe care le înveți la început sunt baza modului în care vei practica mai târziu. Este foarte important să știi ce faci, cum practici la un nivel calitativ, când să oferi coaching, ce este coaching-ul și ce nu este, cu ce tip de obiective poți să lucrezi. Am scris aici despre importanța bazelor în coaching, despre ce este coaching-ul și ce nu este.
Eu am avut noroc de un profesor maestru și asta a făcut diferența în toate momentele. În primul rând, am luat lucrurile foarte în serios, am învățat enorm despre minte, emoții, comportament, mindset și abordare și mi-a deschis pofta de a explora mai mult. Am rescris notițele de două ori, am exersat tot ce am învățat și am început să practic activ.
Dubiul – pot sau nu pot?
Cursanților mei le spun că acest prim curs la care participă, este cel care va deschide următoarele uși. Modul în care asimilează în acest moment este modul în care pun temeliile în acest domeniu și este important să fie foarte solide. Și apreciez întotdeauna că respectă principiile și clienții cu care lucrează, nu intersectează coaching-ul cu altceva și nu promit ce nu pot oferi. Am pornit de la 3 caiete de coaching și mai multe cărți citite. Am ajuns la 7 caiete și câteva sute de cărți. Plus cele 360 de ore din cursul acreditat, care pot concura serios cu un an de facultate al unora.
Pot să am încredere într-un coach la început de drum? Sau cum de toată lumea se face coach după un curs? sunt miturile populare de tip „coach-ii care se cred psihologi” și „oricine se face coach azi”. Ș tu ești coach? Coach de care? Coach de ce? Acesta este dubiul pieței.
Pot să am încredere în mine, la început de drum? Pot oare să fac coaching de impact? Pot să devin coach? Acesta este dubiul coach-ului.
Nu vin cu promisiuni, ci cu clarificări. În grupele pe care le-am format până acum pot spune că am întâlnit oameni care aplicau unele competențe mai bine ca mine. Ascultare nativă, un mindset deja format, experiență de viață și înțelegere, profunzime remarcabilă. Au avut sesiuni extrem de reușite. M-au uimit și i-am lăudat cât am putut de tare. Și mai avem un ingredient secret – the beginer’s mindset – mintea începătorului. Avantajul minții începătorului în coaching este că vine cu mai puține credințe, cu mai multă curiozitate, cu mai mare atenție spre particularitate.
Ca și coach începător, am avut sesiuni de impact pentru clienți care îmi spun că au schimbat radical cursul vieții. Și eram în primul an. Altele, poate nu au ieșit așa de bine sau poate nu am știut să le evaluez. Important este că am practicat și am continuat activ după cele 180 de ore din curs. Așa am avut ocazia să mă observ, analizez și să dezvolt competențele de care am nevoie.
Primul curs internațional de coaching
Totuși, de ce nu toată lumea devine coach și de ce unii fac coaching după ureche? Probabil că vezi pe piață life coach, business coach, leadership coach și alte tipuri de coach-i, denumiri recunoscute sau nu. Ideea este că poți face coaching după un prim curs, dar un coach care își dorește performanță, va continua să studieze și să lucreze. Pentru că, pe măsură ce practici – fie că vorbim de voluntariat, fie că vorbim de sesiuni plătite – îți dai seama de modelul propriu de lucru, de punctele forte ca și life coach sau business coach și de ce ai de îmbunătățit.
Și alegi să lucrezi la acele competențe pentru a le perfecționa, să te specializezi, să oferi suportul pe aria în care tu ești la capacitate maximă. Nu știu altă metodă de a fi un bun coach decât studiul, orele de practică și auto-analiza. Mai recomand și supervizarea, care te ajută să vezi ce nu vezi la tine.
Pentru a doua școală de coaching am ales o școală internațională certificată de una din mariile organizații de coaching din lume, School of Positive Transformation. Alegerea a fost o recomandare, fiecare modul a fost prezentat de alt profesor și acest lucru mi-a dat posibilitatea să aprofundez în detaliu competențele, dar și finețurile.
Diferențiatorii în coaching
Cred că unul din lucrurile importante, atunci când alegi ce să înveți și de la cine să înveți este să mergi la sursă. La fondatorii modelelor, la cei care au creat metoda, la cei care au recunoaștere. Și mai ales, către resursele științifice de studiu.
Am studiat câte un modul cu dr. Cherie Schott, the mother of coaching, Excellence in Coaching de la Jonathan Passmore, de la David Clutterbuck, maestrul în team coaching, am învățat mai bine setarea obiectivelor.
Ca membru Association for Coaching timp de un an, am urmat mai multe programe de educare în coaching, iar ca pasionată de puncte forte și resurse, am învățat fundamentele psihologiei pozitive de la Dr. Martin Seligman care are un curs extraordinar. În fiecare vară am așteptat cu nerăbdare marele summit organizat de coaching.com, în care am avut ocazia să iau câte o doză suficientă de la marii coaches internaționali cum sunt Marcia Reynolds sau Marshall Goldsmith ori Adam Grant.
Aș mai spune multe, dar cred că fiecare face alegerea potrivită cu mentorii potriviți, în funcție de stilul său. Și oricum, aceste formări vin după ce ai învățat fundamentele.
Un alt diferențiator a fost studiul – am citit mai mult decât oricând, mi-am făcut un program de studiu cu o oră pe zi de citit și am respectat-o, am înlocuit rețelele de socializare cu cărțile, am cumpărat mult mai multe cărți decât haine. Practic, orice moment liber a fost o sursă de timp pentru a mai învăța ceva. Nu e un ritm ce poate fi susținut o veșnicie, dar mi-a prins bine.
Tribul nostru de coaching
Nu voi uita niciodată contribuția remarcabilă pentru mine, tribul nostru de coaching de sâmbătă seara, creat de profesorul și mentorul meu de coaching, Marius Dumitrenco. Practic, de 4 ani încoace, ne întâlnim în fiecare sâmbătă seara timp de o oră să vorbim despre coaching. Datorită lui și echipei, am citit cele mai bune cărți de psihologie, am dezvoltat gândirea critică și analiza socratică și nu am renunțat niciodată la studiu.
Dar mai mult de atât, am învățat puterea de susținere a unui grup – să ai o echipă de suport, să aparții cuiva, să ai cui să spui și cine să te încurajeze. Ca antreprenor singur la început de drum, tribul este un must.
Așa m-am inspirat și am creat comunitatea Bright Goals, din care fac parte toți absolvenții, în care cei vechi se pot întâlni cu cei noi și pot lucra împreună, în care organizăm sesiuni de coaching practice și întâlniri cu evenimente și chiar plecări împreună, mai nou. Pentru cei care sunt acum antreprenorul singur la început de drum am creat My Business Plan și Bright Business Partner, pentru a-i ajuta să își contureze mai ușor următorii pași, viziunea și relațiile cu clienții si să dea startul mai ușor carierei în coaching. Nu-i ușor, desigur că putem și singuri, dar împreună e mai frumos!
Cum am devenit coach profesionist
Nu știu să definesc exact perioada în care am devenit coach profesionist. Cert este că, atunci când am vrut să îmi iau acreditarea ca și coach profesionist la ICF – Professional Certified Coach, nivelul al doilea de expertiză, mi-am dat seama cât de multe lucruri făcusem până atunci și câte învățasem. Retrospectiva și evidențele arătau peste 500 de ore de lucru cu clienții, încă 100 și ceva de voluntariat. Am strâns peste 300 de ore de studiu în cursuri și peste 250 de ore de studiu individual, anul trecut în vară.
Am petrecut mai mult de 1000 de ore alături de coaching. Această călătorie m-a făcut în primul rând un om mai bun.
Orele de supervizare m-au ajutat să rămân un coach modest, care știe că face lucrurile bine, dar lucrează la perfecționarea sa. Orele de predare ca profesor de coaching m-au ajutat să-mi văd punctele forte prin rezultatele studenților mei. Dar și să-mi dau și seama unde mai am de lucrat, unde am nevoie de mai mult. Lucrând cu ceilalți și ajutându-i să învețe coaching am devenit eu un coach mai bun, un om mai bun, dar mai ales un profesionist realist, care crede în procesul de dezvoltare continuă. Și cel mai bine învățăm atunci când învățăm pentru ceilalți și îi învățăm pe ceilalți. Aceasta este o foarte puternică sursă de motivație.
Școala de coaching
Pe lângă orele în care eu am fost student, adaug și cele peste 1000 de ore în care am fost profesor de coaching. Dar și studentul studenților mei.
Bright Goals – Școala de Coaching a devenit sensul și misiunea mea. Am deschis porțile în 2022 și am oferit tot ce am scris aici într-un program compact, integrativ, practic și antrenant. Scopul ? Să susțin formarea profesioniștilor în coaching și să contribui semnificativ la o imagine pozitivă a coaching-ului în România. Așa cum merită.
Am menținut aceste valori până astăzi, prin a trata extrem de serios învățarea. Am explicat ferm principiile de coaching și prin a-i ajuta pe cei interesați să le înțeleagă. Nu am făcut rabat de la calitate. Am lucrat întotdeauna cu echipe mici și am ținut la implicarea fiecăruia. Am ținut să transmit mai departe valorile și beneficiile coaching-ului. Dar, mai ales, să-i ajut pe cei cu care lucrez să devină coach și nu doar să facă coaching. Adică să gândească în stil coaching, oriunde ar folosi competențele.
La finalul Grupei 6 nu ascund că am plâns de fericire. La absolvire, am ascultat feedback-ul cu trăirile, conștientizările și schimbările absolvenților. Ca un profesor care își vede studenții realizați, m-am bucurat ca un copil de fiecare. Am multiplicat misiunea mea și am ajuns unde am zis la început, acum patru ani. Să ofer oamenilor un spațiu al dezvoltării de calitate, unde să-și definească potențialul, să-și identifice punctele forte și resursele. Să primească suport și apreciere și să facă acele schimbări pozitive.
Pentru tine, coach sau coachee
Este învățare, este practică, este experiență, pasiune, este implicare sau har? Nu știu exact. Cred că este puțin din fiecare. Cred că dragostea pentru oameni și coaching-ul au creat o ecuație de succes din care a reieșit totul. Dar mai cred în tărie că nu există o formulă magică în a deveni coach. Formula mea nu va fi formula ta. Tu trebuie să-ți creezi formula ta magică!
Am vrut să-ți descriu etapele ca să vezi că se poate. Iar dacă se poate, care sunt costurile și resursele pe care le consumi. Și dacă vei alege să faci acești pași, care sunt beneficiile.
Dacă să devii coach, să oferi life coaching sau business coaching este în mintea ta, există câteva lucruri pe care să le ai. Baze importante, fundamente stabile, studiu, practică și pasiune. Și mai cred că, pentru a continua ceva, chiar și fără rezultatele directe sau imediate, ai nevoie și de voință. De ne-renunțare.
Pentru cei care nu vor să devină coach, dar se gândesc să apeleze la unul, vă invit să găsiți acel specialist cu care să rezonați si să stabilizați un parteneriat de coaching cu reușite. Care să vă înțeleagă, să vă susțină și să vă ofere spațiul pentru creștere. Dar mai ales, un specialist care respectă mult ce face. Căci așa stiți sigur că veți primi calitate.
Iar pentru cei care nu cred sau nu au crezut vreodată în coaching, e în regulă. Noi învățăm flexibilitatea minții și știm că e foarte în regulă să gândim diferit. Doar să nu fie extremist, astfel devine dăunător pentru noi și pentru ceilalți.
Miturilor despre coaching și coach le-as spune – când ai dedicat ultima oară peste 2000 de ore pentru ceva în care crezi?
A deveni coach
În final, dacă ai citit aproape 2700 de cuvinte, te admir pentru motivație. Îți mulțumesc și sunt onorată. Și, ca semn de apreciere pentru eforturile tale, îți las câteva întrebări în stil coaching
În ce crezi mult? Pentru ce ai fi în stare să muți munții? Ce te face să strângi pumnul, să te încarci de energie?
Pentru mine, asta inseamna coaching-ul.
Cu pasiune pentru oameni și dezvoltare,
3 comments
Irina Filip
1 mai 2024 at 9:23 am
Se simt pasiunea și grija pentru oameni din fiecare cuvânt scris, Anca Al Kebsi. Îți admir dedicarea și conștiinciozitatea de care dai dovadă la fiecare nouă realizare. Te admir și te felicit din toată inima ????
Anca Al Kebsi
7 mai 2024 at 1:31 pm
Multumesc mult!
Ramona
5 august 2024 at 5:39 pm
Cand abia incepi, suna atat de departe 600 ore de practica!