Pentru început – în orice ai încerca să dezvolți – trebuie să înțelegi ce înseamnă de fapt „dezvoltarea”.
În orice definiție ai căuta, aceasta presupune o acțiune– a nu sta pe loc, a trece de la o stare calitativă la alta (cnf. Dex) a trece către o altă treaptă, a face tranziția de la cantitate la calitate, a se extinde, a crește în proporții sau cunoștințe.
Implicit, să (te) dezvolți înseamnă să faci ceva în acest sens! Să acționezi! Să începi. Să continui. Să aloci timp, să continui. Să analizezi, să continui.
Mulți oameni cred că experiența în sine înseamnă dezvoltare…Dacă așa era, cât de bine arătau lucrurile în orice domeniu, nu?
Nu numai că nu e un proces natural, ci implică și multă muncă, este și unul de durată, iar rezultatele apar greu, treptat, în timp.
Dar dacă ai decis să mergi pe acest drum sau poate că nu ai decis, ci observi că ești deja cu mâinile pe volan, apasă accelerația! Acest drum merită toate eforturile! Duce către un TU mai bun! Așa cum tu îl vezi mai bun! Și chiar dacă nu se sfârșește niciodată, vei fi din ce în ce mai mândru de tine!
Ceea ce trebuie să știi foarte bine de la început este răspunsul la Punctul 4 – Unde vreau să ajung? Acesta te va motiva să depui toate eforturile, să ai răbdare, să continui. Și mai mult, de ce este important să ajungi așa cum îți dorești să ajungi? Cum arată imaginea ta, odată ajuns sus?
După ce alegi direcția în care vrei să te dezvolți, abilitățile pe care le vei perfecționa, trebuie să alegi tehnica, adică procesul – timpul disponibil (într-un timp mai scurt sau mai lung), resursele (cu mai multe sau mai puține instrumente necesare) și cât de validă e sursa.
Opțiunile pot fi multiple, te poți dezvolta prin:
- Self learning – citit, podcasturi, interviuri
- Cursuri – prin a te înscrie la cursuri în aria selectată
- Situații – din expunere, prin sistemul încercare/eroare
- Observație – învățând de la ceilalți
- Din context – schimbare forțată
- Învățându-i pe ceilalți
- Din feedbackul celorlați
- Suportul celorlați – mentori, traineri, coach
Vei spune că cea mai eficientă metodă este experiența (cel mai bine învăț pedalând), dar asupra fiecărei experiențe atribuim suma percepțiilor personale, așadar, ar fi bine să învățăm din mai mult dintr-o poveste (percepția pe care ne-o creem în urma experienței) și mai mult decât dintr-o singură sursă. Alegerea tehnicilor este un lucru personal, tu știi cel mai bine ce te ajută să înveți și ce rezonează cu stilul tău!
Extrem de importantă este și autoevaluarea – să știi în ce punct ești acum, ce ai reușit deja (Punctul 1), ce faci în acest moment în sensul dezvoltării sau cum te ajută acțiunile actuale în viziunea pe care o ai (Punctul 2).
Mulți leaderi îmi spun că vor să se dezvolte. De ce-ul nu este întotdeauna clar. Ce vor obține dacă vor fi mai buni în a… nu este întotdeauna clar. Dacă vrei cu adevărat să faci ceva, cea mai puternică întrebare nu este CUM? ci este DE CE?
Iar după DE CE, următoarea întrebare este CINE? Cine te va ajuta, alături de cine vei face următorii pași, cine te va susține să clarifici și să setezi obiectivul cât mai clar, sau în fiecare pas până acolo?
Desigur că poți si singur(ă) Desigur că o să reușești! Dar de ce singur când drumul e mai plăcut în doi întotdeauna?
Dacă ai nevoie de un partener în dezvoltarea ta, sunt aici să te susțin!
Un articol din Coaching pentru performanță – programul Antrenament pentru Leaderi! Parte a cursului Abilități de Coaching și influență pentru Leaderi
By Anca Al Kebsi