Lucrând la materialele de curs, pot spune că este o întrebare pentru care nu putem găsi un răspuns cu adevărat complet. Se definește prin ce face, prin cum gândește, prin stilul de conducere, prin poziționarea asertivă. Prin a corespunde cu așteptările echipei sau mai mult, a le depăși. Prin viziune, onestitate, curaj, influență, inițiativă, putere, integritate, cooperare, ambiție, deschidere.
O definiție a sa devine atât de complexă precum întrebarea „Ce este viața?”, creând tot atâtea ipoteze pe măsura percepțiilor. Leadershipul este o mică parte individualitate și în extrem de mare parte echipă. În mică parte realizări proprii și în mare, reușita comună. În mică parte acțiuni independente, în ceea mai mare parte definit prin influența muncii sale în rezultatele echipei!
Leaderul este definit prin echipă! Fară echipa, leaderul nu ar avea sens, echipa fară leader nu are direcție!
Născut sau făcut? Poți deveni leader dacă nu te-ai născut așa?
Există multe contradicții în scrierile pe aceasta tematică. Plecând însă de la ipoteza că leaderul este definit prin echipa sa, poți alege coachingul ca stil de influență și conducere, devenind leader. Poți dezvolta abilități de leadership, folosindu-te de ceea ce ai deja, de ce știi că știi, dar și de ce nu știi că știi, dar afli!
Leaderul definit de stilul de conducere! Comportamentul poate defini un leader? Stilul ales poate? Dacă luăm în calcul că oamenii aleg să răspundă sau să ignore un anumit tip de comportament în funcție de percepția proprie, da! Dar pentru cât timp?
Leaderul dictator ce folosește stilul directiv este un leader, leaderul prieten cu stil colaborativ este tot un leader, la fel si cel care deleagă. Dar șansele ca leaderul să nu piardă frâiele folosind aceste stiluri sunt mici. Poți menține echipa doar dacă știi să te adaptezi la fiecare membru. Nu să încerci să-l schimbi după stilul tău.
Coachingul ca stil de conducere și influență! Am învățat suficient din experiență pentru a ajunge să susțin Coachingul ca stil de leadership. Pentru că se dedică întru totul dezvoltării fiecarui membru, așa cum este el, bazându-se pe ce face mai bine. Leaderul- coach nu impune, ci obține implicare. Nu caută probleme, ci soluții cu echipa. Nu crirtică, ci dezvoltă!
Poți dezvolta abilități de leadership folosind coachingul ca stil de influență și conducere, adaptându-te eficient la fiecare membru al echipei, în scopul dezvoltării ei! Ceea ce ar aduce acțiuni, rezultate, implicare, succes. În echipă.
Așadar, Coaching = noul Leadership!