Unde Se Află Echipa Ta?

29 ianuarie 2021by Anca Al Kebsi0

Spuneam într-un articol anterior că un leader nu se poate defini fără o echipă. Dar existența pură a unei echipe nu te face un leader, și nici un număr de persoane care lucrează în același loc nu se poate numi neapărat o echipă.

Dacă leaderul este definit de o echipă, atunci am putea spune că echipa este definită de un grup de persoane care  lucrează pentru un obiectiv comun, sub îndrumarea sa.

Această definiție pare un deziderat imposibil de atins, din moment ce experiența ne arată că într-un grup, de multe ori, atât leaderul cât și ceilalți membri au viziuni diferite în ceea ce privește rolul, obiectivele setate, experiențele personale și profesionale, nivelul de efort și implicare. Dacă ar fi să expunem o echipă într-un tablou, n-am putea s-o pictăm în întregime cu aceeași culoare.

Și atunci, când ne lovim de o asemenea diversitate, cum putem conduce o echipă?

Experții care au studiat psihilogia grupului în raport cu experiențele personale ale fiecărui membru- Freud, cât si mai târziu W.R Bion, Gordon Lawrence, etc– au ajuns la concluzia că „omul este un animal social” și că niciuna din părți – apartenența și individualitatea – nu pot fi scoase din ecuație. Cu alte cuvinte, omul are nevoie să fie el însuși și să aparțină unui grup, în același timp.

Diversitatea aduce valoare

Un grup supus diversității, așa cum putem vedea în cele care ajung la rezultate extraordinare, poate construi idei minunate în fața libertății de a se exprima, a unor obiective setate în comun, a unor valori bine delimitate, a unor roluri bine înțelese.

Un grup divers constrâns de obiective impuse, fără aport în decizii, fără libertatea de exprimare, cu un rol vag sau neasumat, se va dispersa, căutând sensuri în alte acțiuni sau în alte grupuri cu care se identifică.

În ce prag se află echipa ta, acum?

Pentru a putea face echipa să funcționeze în sinergie, este necesar să conștientizezi unde te plasezi tu și unde se plasează echipa ta.

Dacă ar fi să îți imaginezi o scară din 5 trepte, pe care din ele te-ai afla? Pe ce treaptă ar fi echipa ta? Sunteți la același nivel?

Echipa ta se află în întregime pe aceeași treaptă? Ai membri care sunt mai sus sau mai jos? Care motivele pentru care sunt acolo?

În Tribal Leadership, Dave Logan, John King și Halee Fischer-Wright trasează 5 praguri în care un leader sau o echipă se pot regăsi. Cartea descrie o echipă ca pe un trib, în care rolurile se pot identifica, la fel ca într-o formă de organizare primitivă, după acțiunile și limbajul folosit.

De la stadiul 1 ce definește lupta pentru supraviețuire și limbajul “viața e groaznică”, o echipă se poate regăsi deseori în stadiul 2 “viața mea e groaznică”, atunci când nu se identifică deloc cu acțiunile companiei, pe care le blamează, sau cu stadiul 3 “eu sunt grozav, alții nu!” moment în care toate acțiunile vor avea un interes propriu și distructiv, nu comun sau contructiv. Leaderul tribal se poate regăsi și el la unul din aceste stadii, iar în cel mai întâlnite cazuri leaderul este in stadiul 3, iar echipa în 2.

Abia în stadiul 4 “noi suntem grozavi” o echipă poate funcționa în sinergie, luptând pentru obiective comune, gândind în termeni de valori și bine comun. Este modul în care ajunge la stadiul 5, “viața e minunată” și poate reuși rezultate mărețe.

Așadar, uitându-te pe scară, unde sunteți tu și echipa?

Cum poți ajunge de la stadiul 1, 2 sau 3, împreună cu echipa ta, la 4 și să aveți acțiuni ce vă vor urca la 5? Cum poți respecta diversitatea individualității, atingând acel punct comun?

Aș spune că este timpul să abordezi o altă versiune și să conduci în stil coaching. Leaderul-Coach se antrenează în permanență pentru a dezvolta fiecare membru din echipă, a încuraja independența și relaționarea, identificând obiective comune, roluri-cheie, valori și viziuni care ar urca echipa la următorul nivel. „The Old fashion way”, așa cum observi, nu mai functionează!

Cursul de Leadership din programul Antrenament pentru Leaderi se dedică acestei schimbări, pentru tine. Influenței, ca stil de conducere, în sprijinul performanței! Unei echipe bine închegate, cu rezultate excepționale! Creșterii rezultatelor, Kpi-urilor, profitului, ca urmare a dezvoltării oamenilor cheie.

 

Te-ai regăsit în aceste obiective? Te invit să afli mai multe despre programul Antrenament pentru leaderi și despre cursul ce va avea loc în curând prin:

  • Butonul Solicită o programare, stabilind astfel o discuție cu mine și ajutându-te să alegi cea mai buna abordare
  • Apelând la numărul 0737 722 755
  • Trimițând un mesaj – whatsapp sau facebook  Bright Goals Training & Coaching

 

Surse folosite pentru acest articol: Experiences in group – WR Bion, Coaching in depth – The organizational role analysis, Tribal Leadership – Dave Logan, John King, Halee Fisher-Wright

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://brightgoals.ro/wp-content/uploads/2022/08/logo-640x284.png

Schimbări pozitive și transformări

pas cu pas!


BLOG

Ce este coachingul profesionist?
4 septembrie 2024
Ce este coachingul profesionist?
Social Media vorbește despre coaching. Facebook, Instagram, LinkedIn abundă în pachete, idei și opinii despre coaching. E un subiect în trend…pe cât de popular, pe atât de speculat. Ce este coachingul profesionist și ce competențe are un coach profesionist? În calitate de coach profesionist certificat, am simțit des că misiunea mea este să aduc claritate...
A deveni coach
30 aprilie 2024
A deveni coach
De la a face coaching la a deveni coach sunt ceva pași. Fie că vrei să devii life coach sau business coach, fie că vrei să începi să folosești coaching în conversațiile cu echipa, în relațiile cu clienții tăi sau în business, coaching-ul este mai mult decât un curs pe care îl faci. Este mai...
Ce sunt emoțiile?
18 aprilie 2024
Ce sunt emoțiile?
Ce sunt emoțiile? Cum le înțelegem și cum le gestionăm? Deși se vorbește mult despre înțelegerea și gestionarea lor, iar vocabularul emoțiilor a crescut odată cu dezvoltarea personală, provocarea este mare. Să dăm  emoțiilor o definiție concretă, să putem descrie sursa, să știm exact cum se activează? Toate direcțiile arată că nu am învățat cum...

Copyright Bright Goals | Powered by smartblackberry.com & dorn.agency