Ești pe o plajă și în fața ta apare un tsunami. Ce faci? Cauți o cutie în care să te ascunzi sau una pe care să te urci și eventual înveți cum să o navighezi?
În vremuri incerte, cu schimbări majore și contexte provocatoare, când avem în față ora și știrea negativă și un context pandemic ce pare interminabil, tindem să ne gândim mai mult la nevoile de bază. La cele fiziologice și la cele de siguranță, apoi la cele de apartenență. Să fim bine și să la fel să fie și cei din jur.
Ne gândim mai puțin la ce putem învăța din tot ce se întâmplă și din ce perspectivă ne-ar putea ajuta să creștem. Ne gândim mai puțin la cum să ne creem oportunități de dezvoltare. În contexte provocatoare, dezvoltarea și nevoia de autoactualizare rămân pe ultimul loc.
Mersul împotriva curentului
Dar, dacă ar fi adevărat pentru toți oamenii, cum de unii aleg să-și schimbe jobul tocmai acum? Cum de renunță la siguranță pentru a căuta ceva care le place cu adevărat? Cum de aleg incertitudinea? Cum de numărul afacerilor deschise într-o așa perioadă este în creștere? Cum de unii oameni merg împotriva curentului și caută să se descopere pe ei, se înscriu la cursuri, studiază, caută să să evolueze, să se dezvolte?
E simplu. Dacă am fi pe o plajă și am vedea un tsunami care vine spre noi, am căuta să ne băgăm într-o cutie sau să ne ridicăm deasupra ei? Și eventual am învăța să folosim cutia pe post de barcă? Ce ne-ar salva și poate ne-ar ajuta să-i salvăm și pe ceilalți?
Diferențiatorii
Oamenii care au capacitatea să se cunoască, să identifice resursele, să caute soluții și să aibă grijă de ei sunt și cei care reușesc să îi ajute și pe ceilalți. În contexte provocatoare, în afara zonei de confort, contează cum reușești să identifici
- Care sunt punctele tale forte
- Care sunt ariile cu rezultate
- Care sunt resursele pe care le ai sau pe care le-ai putea obține
Punctele forte – Le ai, le activezi, dar nu le poți identifica întodeauna sau verbaliza. Ele îți folosesc în multe situații. Dacă te-ai întâlnit cu o situație nouă, ai știut ce să faci și ai avut prezență de spirit, ai avut, de fapt, puncte forte pe care le-ai folosit.
Ariile cu rezultate – Sunt acele lucruri care au funcționat în trecut, competențe pe care le-ai dobândit, experiențe care te-au învățat. Astfel că, în afara zonei confortabile, când totul pare nou, greu, problematic, să știi bine la ce te pricepi și ce ai reușit alte dăți când a fost greu, face diferența.
Resursele –Sunt instrumentele și conexiunile pe care le avem sau pe care le putem procura, pentru a rezolva. Atât cele materiale, cele fizice, cât și rețeaua de suport, oamenii pe care ne bazăm, contextul, șansele. Sunt resurse pe care, dacă le conștientizăm, cresc gradul de reziliență și încrederea.
O întrebare…
În contexte provocatoare cautăm metode de supraviețuire sau metode de dezvoltare? Bineînțeles că pentru a ne putea uita la nevoia de autoactualizare trebuie să fim bine cu celelalte, însă dacă ele sunt la un nivel decent, ce-ar fi să mergem împotriva curentului și să ne dezvoltăm ? Ce-ar fi să facem următorul pas, astfel încât să ne asigurăm că, în primul rând, în orice context provocator, vom cunoaște răspunsul la întrebarea Ce mă va ajuta să mă descurc? Ce puncte forte, ce arii, ce resurse?
Și, poate mai presus de atât, tot în contexte provocatoare, să performez, nu numai să supraviețuiesc?
Ceva la care să NU te gândești…
Dacă până acum dezvoltarea a fost o temă la care să te gândești pentru mai târziu, pentru când sunt vremurile mai sigure sau pentru când o să te liniștești, ți-ai pus în minte să te înscrii la un curs undeva la anul sau să citești acea carte la un moment dat, află că acestea te pot ajuta să te cunoști mai bine, să îți deschizi mintea, să prinzi încredere, să confirmi ce știi, să afli lucruri noi, chiar acum.
Ce-ai face dacă mâine ai știi ceva ce te-ar fi ajutat azi?
Ce-ai face dacă peste o săptămână ai descoperi ceva ce azi ți-ar fi dat încredere?
Ce-ai face dacă la anul ai vedea că aveai resurse în jur, dar nu le-ai putut vedea?
Dezvoltarea este ceva ce faci azi. Pentru un mâine mai bun.
Dacă ai întrebări, vrei să știi cum te poți dezvolta sau pur și simplu vrei articole, teste sau cărți ce te pot ajuta, nu ezita să dai un semn. Susțin dezvoltarea personalizată pe nevoia ta.
Scris cu pasiune pentru oamenii care au grijă de ei pentru a avea grijă de ceilalți,
Anca Al Kebsi