Când Vrei Să Deschizi O Pagină, Deschide O Pagină De Carte!

Iar am intrat pe telefon. Și în loc să deschid materialul acela, m-am trezit cu degetul pe butonul albastru…

Dependența de social media

Cunoscută, studiată și controversată, dependența de telefon a reușit să schimbe poziția coloanei și a gâtului, așa cum am auzit în ultimele studii. Și nu doar de telefon ca instrument pentru conexiunea interumană, așa cum era când am început să lucrez în domeniu și aveam mândria că pot vinde aparate care aduc oamenii mai aproape unii de ceilalți. Dependența de a vedea conținut, de a fi la curent, de a știi ce face sau ce spune toată lumea.

Fără să ne dăm seama, trec minute în șir și nu ridicăm capul din telefon. Trec discuții pe lângă noi, trec poate ore în care am ratat ceva important. Uneori trec și prieteni pe care nu-i auzim pentru că „scrollam”.

Da, citești acest articol de pe telefon pe o rețea de socializare, pare  absurd să critic exact acest fapt, nu? Dar poate mă recompensez prin a reuși să aduc valoare momentelor petrecute pentru a citi.

Depedența mea a început cu…

Whatsapp, pe care îl foloseam excesiv la muncă pentru a transmite mesaje într-un timp cât mai scurt, unui număr cât mai mare de persoane. Așa am ajuns la zeci de grupuri și la o notificare la câteva minute. Și apoi a apărut ticul de a ridica la câteva minute telefonul. Care s-a menținut.

Dupămultitudinea de grupuri, am rămas cu ticul și am început să deschid alte aplicații. Deși în mintea mea, mi-am dorit să deschid doar aplicația de telefon și să sun efectiv oamenii de care mă interesa să știu. De fapt ajungeam să deschid atâtea aplicații că nici nu mai știam de ce le deschid. Dependența ta cum a început?

Conștientizarea 

N-o să cad în extrema de a suștine să ne închidem conturile și să folosim doar telefonul. În plus, rețele de socializare sunt o metodă de relaxare, momentul acela în care îți golești mintea și nu te mai gândești la altceva. Avem nevoie de astfel de clipe pentru noi.

Dar pentru că organizez un workshop de Time Management și mi-am analizat orele în detaliu și am notat tot ce fac, am constatat că scrolez peste 30 minute pe zi, că uneori inconștient opresc munca doar pentru a derula paginile. Și nu mă relaxez conștient, așa cum ar trebui. 30 minute/ zi economisite înseamnă cam 15 zile active pe an….Ia uite de unde facem rost de timp.

Ce aș fi vrut să fac în timpul acesta?

Pe lista mea de nu am suficient timp să…se află cititul, ascultarea de  podcasturi și sportul. Am căutat soluții pentru a face loc fiecăruia în agenda mea zilnică. Și m-am gândit, cum aș putea să schimb ordinea, cum ar fi să ascult podcasturi în timp ce conduc, să mut sportul dimineața și să deschid pagina cărții în loc de rețea de socializare? Ah! e greu și degetul nu ascultă întotdeauna!

Ce câștig dacă fac schimbări?

Timp. Pentru lucrurile importante. Dacă nu mă deranjează nimic la ce fac acum și mă consider perfect organizat, nu schimb. Dar „să ridice piatra” cel care crede că are timp.Dacă a început să mă deranjeze ceva, fac o analiză și mă gândesc ce pot scoate din activitatea mea și cu ce pot înlocui.

Tu poți alege orice!

Pentru mine e social media vs timpul în care învăț ceva. Pentru tine poate fi altceva. Fără a susține că acolo e lipsă de conținut interesant. Doar prin a susține să echilibrăm eficient balanța și să calmăm și blamarea din interior.

Nu ți se întâmplă să te cerți pentru că ai stat prea mult pe telefon? Nu ți se întâmplă să vrei să-l arunci cât colo? Nu ți se întâmplă să-ți propui să suni oameni pe care nu i-ai mai auzit de ceva timp, dar să ajungi să vizualizezi mini-videouri?

De fapt este simplu: trebuie ca ceea ce faci, în timpul pe care îl aloci, să te mulțumească pe tine. Să simți echilibru și control.

Eu am ales să nu mai las degetul mare să îmi conducă mintea. Este dificil să scapi de ticuri, mai ales puse în practică timp de câțiva ani, cum este verificarea permanentă a telefonului.

Doar că, exact cum timpul se măsoară în secunde înainte de minute, ore sau chiar zile și reușitele vin în micro-pași înainte de marea schimbare. În modificări mici, ce devin obișuințe. Care ne fac mai buni.

 

Dacă și tu vrei să schimbi ceva în șirul obișnuințelor, lasă-mi un comentariu. Mi-ar face plăcere să știu despre schimbări care aduc bine!

Iar dacă vrei să știi mai multe despre relația cu timpul te invit la workshopul nostru Time Management unde ne-am pus toate efroturile în sprijunul timpului celorlalți!

https://fb.me/e/2L5LOy23f

 

Cu respect pentru timpul tău,

Anca Al Kebsi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://brightgoals.ro/wp-content/uploads/2022/08/logo-640x284.png

Schimbări pozitive și transformări

pas cu pas!


BLOG

Ce este coachingul profesionist?
4 septembrie 2024
Ce este coachingul profesionist?
Social Media vorbește despre coaching. Facebook, Instagram, LinkedIn abundă în pachete, idei și opinii despre coaching. E un subiect în trend…pe cât de popular, pe atât de speculat. Ce este coachingul profesionist și ce competențe are un coach profesionist? În calitate de coach profesionist certificat, am simțit des că misiunea mea este să aduc claritate...
A deveni coach
30 aprilie 2024
A deveni coach
De la a face coaching la a deveni coach sunt ceva pași. Fie că vrei să devii life coach sau business coach, fie că vrei să începi să folosești coaching în conversațiile cu echipa, în relațiile cu clienții tăi sau în business, coaching-ul este mai mult decât un curs pe care îl faci. Este mai...
Ce sunt emoțiile?
18 aprilie 2024
Ce sunt emoțiile?
Ce sunt emoțiile? Cum le înțelegem și cum le gestionăm? Deși se vorbește mult despre înțelegerea și gestionarea lor, iar vocabularul emoțiilor a crescut odată cu dezvoltarea personală, provocarea este mare. Să dăm  emoțiilor o definiție concretă, să putem descrie sursa, să știm exact cum se activează? Toate direcțiile arată că nu am învățat cum...

Copyright Bright Goals | Powered by smartblackberry.com & dorn.agency