Cu Ce Te Ajută Un Curs Formator?

6 septembrie 2022by Anca Al Kebsi0

Probabil că ai observat o creștere în piața cursurilor în ultimii ani, mai ales online. Mulți oameni au ales să ofere informații din zona lor de expertiză. Dar oare câți din cei care le susțin sunt și traineri certificați?

Fie că ții cursuri deja, fie că nu, fie că nu vei ține niciodată, citește mai jos cu ce te ajută un Curs Formator!

Un curs de formator îți oferă cadrul și competențele formării

Vrei să împărtășești cu ceilalți informațiile și tehnicile pe care tu le deții în domeniul tău de activitate. Ceea ce este foarte nobil. Vrei să îi ajuți pe ceilalți să se dezvolte, oferind o parte din mintea ta – din ce ai învățat, din ce ai experimentat,din ce ai observat. Vrei să-i susții să găsească mai repede rețeta către succes și să le facilitezi drumul. Obiectivul tău este cât se poate de admirabil. Dar știi vorba cu bunele intenții? Poți strica totul prin cadrul nepregătit în care oferi toate acestea. Sau prin faptul că mai ai de dezvoltat anumite competențe.

Un curs de formare de formatori, sau train the trainer, te învață exact cum să pui în valoare informația. Te învață cum să creezi un mediu al învățării, un cadru bine setat și care sunt modelele de învățare pe care le poți aplica în programul tău, în funcție de tipul participanților. Înveți care sunt cele 18 competențe ale formatorului, îți dai seama exact pe care le deții deja și la care trebuie să mai lucrezi.

Învățând cadrul și competențele formatorului, te ajuți pe tine să fii mai pregătit, informat și îi ajuți pe cei cu care vei lucra să învețe într-un mediu al dezvoltării de calitate.

Un exemplu relevant

Printr-o recomandare, am participat la un program de învățare. Informațiile erau foarte bune, trainerul foarte carismatic. Doar că în prima oră și jumătate a vorbit doar el. Oricât de atractive și valoroase erau cele expuse, prelegerea prea lungă a anulat întreg efectul. Oricât încercam să notez și să asimilez, apărea o altă informație nouă, valoroasă, pe care nu voiam să o ratez. Calupul de teorie a făcut programul să fie greu de urmărit  și mai puțin bun.

Nevoia de mișcare este natural umană. Oamenii nu se pot concentra mai mult de 15-20 minute dacă nu se pun în mișcare, fie ea activitate verbală sau non-verbală.

Nu știi să evaluezi ceea ce faci fără un curs de formator

Posibil ca tu să faci totul bine, dar cine îți va spune? Cursanții mulțumiți, starea lor de bine, feedback-urile de la final?

Metodele de evaluare a unui curs sunt mult mai multe de atât.  Unul din cele mai complete este cel al lui Kirkpatrick (Jim Kirkpatrick, Ph.D.Wendy Kirkpatrick), care conține nu mai puțin de 4 etape:

1. Reacții inițiale

2. Învățare

3. Comportament

4. Rezultate

Pe primele două le analizăm imediat după curs, dar celelalte se evaluează după o perioadă de la implementare.

Nu este doar despre cum s-au simțit, ce au învățat sau cât de bine au asimilat, cât de wow a fost cursul pentru participanții tăi. Este mai ales despre cum se potrivește contextului în care activează, cât de mult au putut aplica sau cât de facil a fost și ce rezultate au obținut în urma integrării informațiilor.

Într-un curs de formator, facilitezi învățarea în toate ariile

Din majoritatea programelor, oamenii, dacă s-au simțit bine, ies cu un anume entuziasm. A fost minunat, informațiile au fost super! Dar nu se întâmplă nicio schimbare. Nu fac nimic diferit. Sau încearcă câteva zile, apoi revin la starea inițială. În acest caz, probabil nu vor mai povesti despre cursul tău.

Un curs de formator te învață să facilitezi implementarea:

  • La nivel cognitiv – prin informațiile valoroase sau schimbarea percepțiilor;
  • La nivel emoțional și atitudinal – prin a-i ajuta să se simtă mai încrezători sau mai deschiși la noutate;
  • La nivel comportamental – prin a pregăti spațiul de aplicare pentru fiecare participant, în contextul său.

 

Un curs de formator acreditat te ajută să lucrezi în toate drepturile

Nu zic că, dacă nu ai făcut cursul, nu ai dreptul să ții cursuri. Doar că… nu prea ai… Nu ai o certificare pentru acest rol sau această meserie, nu ai o încadrare conformă unui COR (Clasificarea Ocupațiilor din România) – 242401.

Cursul Formator oferă certificat de la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, conform standardului ANC (Asociația Națională de Certificări). Acesta îți dă dreptul să susții cursuri formale (recunoscute), te recunoaște la nivel național cu acest rol și poți , la rândul tău, dacă va fi cazul, să înființezi o școală autorizată sau să eliberezi certificate.

Este ca și cum ești foarte bun la repararea instalțiilor electrice, dar nu ești electrician pentru că nu ai făcut o școală pentru asta. Ai fi de totală încredere pentru clienții tăi?

Eu sunt un trainer recunoscut, dar…

Am activat ca training manager și trainer în companie, încadrat ca atare în fișa postului timp de 11 ani. Am participat la un Train the Trainer intern, în 2011. O bună parte din activitatea mea a fost bazată pe ce știam de acolo. După ani de creat, dezvoltat și susținut cursuri, nu simțeam că mai am nevoie de ceva.

Până când cineva m-a întrebat de ce nu am diplomă de formator de la ANC și mi-a deschis mintea. M-am înscris la curs pentru diplomă, în primul rând, dar și pentru a vedea dacă mai e și altceva pe care nu-l știu, legat de învățarea oamenilor. Am aflat multe, foarte multe.

Cu toate că aveam o structură bună în spate, mii de ore de training și experiența de a ține cursuri de săptămâni întregi neîntrerupte, pot spune că doar după ce am făcut cursul de formator am știut să dau un nume concret pentru ceea ce fac. Am știut să explic fiecare competență, să mă organizez mult mai bine și să fiu atentă la toate detaliile.

Efectul renunțării la ideea că știu deja m-a ajuta să fiu mai mult un profesionist și să ofer mai multă valoare în cursurile mele.  Află mai multe despre mine și despre Școala Bright Goals aici.

 Cursul de formatori te învață să pleci de la obiectivul corect de formare

Și învățarea sau dezvoltarea pornesc tot de la obiective. Doar că un curs nu pornește cu obiectivul tău, al trainerului. Dacă faci un curs pentru că îți dorești, este un obiectiv concentrat pe tine.

Un curs pleacă de la obiectivul celor care participă. De fapt, de la nevoile acestora. Răspunde la întrebarea „de ce au nevoie cei care participă” și se conturează pe beneficiile pe care aceștia le câștigă, înscriindu-se la programul tău.

Dacă vrei să oferi un curs căutat, apreciat și recomandat, trebuie construit în întregime pe ceilalți. Pentru trainer, înseamnă capacitatea de a se da la o parte pe sine și de a crea un program dedicat oamenilor. E ceea ce face diferența.

 Înveți să faci un curs adaptat diferitelor tipologii de participanți

Ai crezut că o structură sigură și bună, plus informație nouă, plus practică sunt suficiente. Doar că, într-un curs, modul în care oamenii învață este extrem de diferit. Modul de optimizare ale atenției și prezenței este diferit. Tipologia și personalitatea sunt diferite.

De aceea, o structură doar cu teorie și practică nu va atinge toate stulurile de învățare. Există mai multe tehnici de prezentare a părții teoretice și mai multe destinate părții practice. La Cursul Formator înveți cum să pui în programul tău puțin din fiecare, pentru fiecare stil de învățare, cum să le împletești mai bine și cum să le dispui în structura ta.

Nu vrei să ții cursuri, cu ce te ajută un curs de formator?

Dacă nu lucrezi cu oamenii și nu ai impact asupra lor, nu este bun pentru tine. Dar dacă activezi într-o echipă, colaborezi cu oamenii sau îi înveți pe cei noi ce să facă, comunici zi de zi, dai și primești feedback, atunci te va ajuta.

O întreagă parte este dedicată comunicării, cunoașterii celorlalți și înțelegerii. Înveți ce presupune poziționarea asertivă, comunicarea non-violentă, cum gestionezi conflictele și ce tehnici aplici în diferențele de opinie. În plus, tehnicile de feedback au un segment dedicat, în care exersezi cum să primești și să oferi.

Beneficii concrete din Cursul Formator

Cu ce te ajută exact Cursul Formator creat de mine? Am lansat Academia de Traineri Acreditați în ideea că împreună, susținând oamenii din perspectiva profesionistului, contribuim la mediul dezvoltării de calitate. Pe aceste premise am creat programul, structura, exercițiile și obiectivul.

Dar cum ne plac mai mult lucrurile concrete, iată câteva beneficii concrete cu care finalizezi acest program:

  • Cursul tău propriu, creat de la zero, cu susținerea noastră
  • Diplomă de formator, recunoscută național și internațional
  • Suportul membrilor și feedback în timp real asupra programului tău
  • Resurse și instrumente de lucru
  • Structura mea, organizarea și instrumentele pe care eu le pregătesc, ca exemplu
  • O echipă și un cadru distractiv de învățare

În acest link găsești informații utile despre conținut și desfășurare a următorului Curs de Formator din cadrul Școlii Bright Goals, Școală autorizată și recunoscută pentru formarea de formatori.

Ți-a plăcut? Citește și care sunt cele 5 bariere sau oportunități în training!

Te încurajez să îmi lași în comment tot ceea ce vrei să scriu despre formare, cursuri, cursul de formator sau orice alt subiect legat de învățare, fie că susții cursuri, fie că vrei să știi la ce cursuri să te înscrii și mai ales, cu cine!

 

Cu pasiune pentru oamenii care formează în modul profesionist și se lasă formați de un profesionist, 

Anca Al Kebsi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

https://brightgoals.ro/wp-content/uploads/2022/08/logo-640x284.png

Schimbări pozitive și transformări

pas cu pas!


BLOG

Ce este coachingul profesionist?
4 septembrie 2024
Ce este coachingul profesionist?
Social Media vorbește despre coaching. Facebook, Instagram, LinkedIn abundă în pachete, idei și opinii despre coaching. E un subiect în trend…pe cât de popular, pe atât de speculat. Ce este coachingul profesionist și ce competențe are un coach profesionist? În calitate de coach profesionist certificat, am simțit des că misiunea mea este să aduc claritate...
A deveni coach
30 aprilie 2024
A deveni coach
De la a face coaching la a deveni coach sunt ceva pași. Fie că vrei să devii life coach sau business coach, fie că vrei să începi să folosești coaching în conversațiile cu echipa, în relațiile cu clienții tăi sau în business, coaching-ul este mai mult decât un curs pe care îl faci. Este mai...
Ce sunt emoțiile?
18 aprilie 2024
Ce sunt emoțiile?
Ce sunt emoțiile? Cum le înțelegem și cum le gestionăm? Deși se vorbește mult despre înțelegerea și gestionarea lor, iar vocabularul emoțiilor a crescut odată cu dezvoltarea personală, provocarea este mare. Să dăm  emoțiilor o definiție concretă, să putem descrie sursa, să știm exact cum se activează? Toate direcțiile arată că nu am învățat cum...

Copyright Bright Goals | Powered by smartblackberry.com & dorn.agency