De ce e greu?
Deși vorbim unii cu ceilalți de când ne știm, să comunicăm bine pare o misiune din ce în ce mai dificilă. Ținând cont că fiecare zi ne arată cât este de important să trasmitem mesajul potrivit și să găsim calea cea mai bună de abordare, uneori reușim doar efectul invers a ceea ce ne-am propus.
Așa ajungem la neînțelegeri, interpretări greșite ale mesajelor și chiar conflict, cu toate că intențiile și obiectivul comunicării erau cât se poate de pozitive.
Ce să facem? Important în comunicare!
Pentru a nu ajunge la îmi pare rău că am spus asta, ceea ce voiam să trasmit e sau trebuia să comunicăm mai mult – lucruri pe care le spunem după ce s-a instalat deja efectul invers al unei bune comunicări, trebuie să avem în vedere câteva lucruri:
- obiectivul discuției – ce vreau să obțin din conversația cu celălalt
- structura mesajului – cum transmit mesajul care să-mi susțină obiectivul
- raportul vorbire-ascultare – va fi un monolog sau o discuție și îmi propun să și ascult
- momentul conversației – alegerea cadrului oportun este importantă
- receptorul – ce disponibilitate și ce dorință de a discuta are cel care primește mesajul
Îți recomand să te gândești la aceste puncte înainte de a începe discuția. Nu se va putea aplica întotdeauna, dar măcar pentru discuțiile care contează – not small talks – exersează această analiză.
În plus, calitatea comunicării ține și de metoda aleasă (cum spun), volum (cât de mult spun), impact (ce voi obține dacă spun) și importanța mesajului (pentru cine e important să spun).
Probabil ai în minte că sunt foarte multe lucruri de care trebuie să ții cont și e imposibil. Nu e total adevărat, dacă te gândești că nu trebuie ca toate conversațiile să fie la potețial maxim și pe de altă parte eficiența nu vine din altceva decât din exercițiu. Când ai învățat varianta greșită să spunem, nu a fost tot prin exercițiu?
Iar pentru a evita orice neînțelegere, poți să ții cont de cei 5W, foarte cunoscuți și utili în multe domenii:
- Ce voi spune? – what
- Pentru cine e important? – who
- Când voi spune? – when
- De ce voi spune? – why
- Unde vom discuta? – where
3 tehnici pentru comunicare eficientă
Îți prezint mai jos cele trei tehnici care să te ajute ca acele conversații care contează pentru tine să fie un succes:
1.Tehnica întrebărilor – nu este nouă, ci datează din anii 400 BC. Socrate a fost stâpânul acestei tehnici, încercând să descopere adevăruri filosofice ce stau la baza gândirii noastre de acum. Însă a obținut mult mai mult decât predecesorii săi nu pentru că a spus sau a predat, ci pentru că a întrebat! “Nu pot învața pe nimeni nimic. Pot să-l fac doar să gândească.”
Întrebările sunt adevăratele arme ale comunicării de impact. Având întrebările corecte, vei afla răspunsurile potrivite, vei obține soluții pe măsură și vei apela la raționamentul celuilalt, care vrea să răspundă.
Ce e mai util – să spui cuiva Fă lucurile așa cum îți explic! sau să întrebi Cum faci acum lucurile? Și ce se întâmplă dacă? Și cum altcumva ai putea, pentru un rezultat mai bun?
Este obiectivul tău să te faci ascultat? Sau îți dorești ca, din conversație, să obțineți ceva util pentru amândoi? Pentru a folosi această tehnică asigură-te că în timpul discuțiilor ai întrebări deschise care încurajează conversația.
2. Tehnica ascultării active – Ce este mai dificil, să vorbești sau să asculți? Cred că știm răspunsul, dar avem două urechi și o singură gură, ar trebui să ascultăm și să vorbim conform acestor procente. Să asculți (nu să auzi) este extrem de important, cu beneficii incontestabile – asculți = afli, asculți = oferi interes, asculți = dezvolți. Asculți=respecți.
Prin ascultarea activă nu doar folosești simțul auzului, ci și pe al logicii, ci mergi mai departe în a înțelege și oferi atenție prin sumarizare, concluzionare, întrebări încurajatoare și kinezica.
Exercițiu de ascultare activă – Prietenul cel mai bun te vizitează, aparent fără motiv, dar pentru că-l cunoști, simți că-l macină ceva. Cum procedezi pentru a afla cît mai multe și a te asigura că, după vizită, nu pleacă cu un bagaj de sfaturi, ci cu o ușurare – aceea că s-a simțit ascultat?
- Oricât de normală ar părea ascultarea – pentru că trebuie efectiv să te oprești din vorbit, necesită extrem de multă conștientizare și stăpânire de sine. Necesită exercițiu și, dacă ești genul care are o părere destul de des, să renunți la multe din opiniile tale
- Știu că nu știu nimic și nici măcar asta nu știu. – iar dacă vreau să știu, ascult, putem completa citatul lui Socrate. Și insistăm în direcția aceasta pentru că discuția este un parteneriat și ar trebui tratat în acest fel.
Ascultarea activă înseamnă interes real, înseamnă să-ți oprești gândurile și ideile despre ce o să spui mai departe, pentru a fi prezent. Înseamnă curiozitate reală pentru ce are celălalt de spus, dezinteresat, însă extrem de deschis. Este exact ca și cum te pui deoparte pentru acel moment și rămân în sală doar cel care vorbește, urechile și mintea ta.
3.Tehnica comunicării asertive
Ai mai auzit de asertivitate. Dar să comunici asertiv presupune nu doar un comportament sau un tip de poziționare de moment, ci să și transmiți acest mod de a fi. Comunicare asertivă înseamnă să te poziționezi pe picior de egalitate cu cei cu care vorbești. Eu știu mai bine despre subiectul despre care vorbesc, el știe lucruri mai multe despre domeniul său. Sau, dacă amândoi avem cunoaștem același domeniu, nu trebuie ca doar unul să aibă dreptate (sau să fie mai sus).
El poate avea informații despre care eu nu am aflat încă. Putem învăța unii de la ceilalți. Nu dețin adevărul suprem, iar fiecare are dreptul la opinie. Cam așa ar trebui să gândești dacă dorești să te poziționezi asertiv în raport cu cei pe care îi înveți. În caz contrar, efectele conversației vor fi diminuate de o gândire de tip agresiv (eu le știu pe toate) sau sumbisiv (toți ceilalți știu mai multe ca mine).
Sunt mult mai multe lucruri care fac diferența în comunicare decât am putut dezvolta aici. Dar promit să revin cu informații în viitoarele articolele și să te ajut să comunici mai eficient mai ales atunci când contează cel mai mult!
Dacă vrei să afli mai multe, scrie-mi aici ce-ai vrea să știi despre comunicare și îți răspund printr-un mail sau viitor articol! Îmi plac provocările și vreau să te ajut cu ceea ce contează pentru tine despre acest subiect!
Acest articol face parte din modulul de comunicare al Academiei de Traineri Acreditați, unde învățăm despre cele mai bune metode prin a comunica! Dacă vrei să afli mai multe despre Academie, citește detaliile și vino alături de noi!
Cu pasiune pentru comunicarea de succes,
Anca Al Kebsi